Хамиш Хардинг – британският милиардер на борда на изчезналата подводница, която се отправи на мисия към останките на "Титаник", е известен изследовател и авантюрист, пише Insider.

Миналата година той е летял в Космоса с полет на компанията Blue Origin. 58-годишният Хардинг е бил в група туристи, които заплатили космическа сума, за да се присъединят към мисия в орбита, съобщава изданието.

Хардинг е прелетял на 66,5 мили над Земята с ракетата New Shepherd на Blue Origin по време на 10-минутен суборбитален полет.

Милиардерът притежава и поне четири рекорда на Гинес за постижения, сред които за най-дълго време, прекарано в Марианската падина, най-дълбоката част на океана, както и най-бързият полет, обикалящ цялото земно кълбо и пресичащ двата полюса.

"Не мога да повярвам, че вече мина толкова време, но нямам търпение за следващата ни мисия/пътешествие/приключение! #OneMoreRecord". Това пише Хардинг в Twitter пет месеца след гмуркането си в Марианската падина през август 2021 г.

Освен това, авантюристът е любител на скоковете с парашут и членува в Клуба на изследователите, отбелязва The Guardian.

Експедиция до Цената за място в експедицията е 250 000 долара, а останките на

Хардинг обяви в Instagram в неделя, че ще се присъедини към експедицията OceanGate на борда на подводницата Titan като специалист по мисията.

Той добави, че поради "най-лошата зима в Нюфаундленд от 40 години насам" тази мисия вероятно ще бъде единствената до "Титаник" през 2023 г.

Хамиш Хардинг е обявен за милиардер, въпреки че точното му нетно състояние не е известно, според Forbes.