Министерският съвет прие решение за определяне на състава на българската делегация за участие в срещата на държавните и правителствените ръководители на страните-членки на НАТО на 11-12 юли във Вилнюс, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

В ръководената от министър-председателя акад. Николай Денков делегация за Срещата на върха са включени и министърът на отбраната Тодор Тагарев, заместник-министърът на външните работи Тихомир Стойчев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Срещата на върха ще се състои на фона на радикално променената стратегическа среда на сигурност, породена от непровокираната и несправедлива война на Русия срещу Украйна, която е грубо нарушение на установения международен правов ред и удар срещу съществуващата архитектура на сигурност.

Основните резултати от срещата на върха във Вилнюс, свързани с продължаването на политическата и практическа подкрепа на Алианса за Украйна, надграждането на решенията за засилване на сдържащия и отбранителен потенциал на Алианса и приемането на нов ангажимент за инвестиции в отбраната, са приоритет на изпълнителната власт и са в компетенциите на ресорните министри.

Ангажиментите засягат пряко управлението и осъществяването на държавната политика в областта на външната политика и международните отношения, както и в областта на отбраната и общото ръководство на Въоръжените сили.

Столтенберг: НАТО няма да приеме сделка за Украйна без справедлив мирНа срещата на върха във Вилнюс няма да има официална покана към Украйна за членство

На заседанието си днес Министерският съвет прие и решение за оттегляне на Програмата за инвестиции в отбраната до 2032 г., внесена от служебното правителство за одобряване от Народното събрание (НС).

С решението се оттеглят и други два акта на служебния кабинет, внесени за разглеждане в НС. Те са свързани с определяне на военни формирования и структури за допълване на въоръжените сили във военно време и за определяне числеността на запаса на въоръжените сили, както и с предложение до НС за ратифициране на Допълнително споразумение между Министерството на отбраната на България и Министерството на отбраната на Украйна за изменение на споразумението между двете ведомства относно безвъзмездно предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, подписано на 5 декември 2022 г.

До избирането на редовен кабинет внесените за одобрение решения на служебния кабинет не са разгледани от НС.

Предвид избора на редовно правителство на 6 юни т.г. е необходимо известно време за задълбочено запознаване на новото политическо ръководство в Министерството на отбрана със съдържанието на предложените решения, в което то да направи своите анализи и евентуално да нанесе промени в разработените вече документи, се посочва в съобщението на Министерския съвет.

През януари парламентът прие решение за възлагане на служебното правителство да изготви всеобхватна и финансово обоснована програма за инвестиции в отбраната до 2023 г.