На извънредно заседание днес (6 юни) Народното събрание избра академик Николай Денков („Продължаваме Промяната – Демократична България“) за министър-председател на България.

"За" гласуваха 132 депутати, против бяха 69, "Въздържал се" нямаше. Депутатите подкрепиха и състава на правителство "Денков-Габриел". "За" гласуваха 131 депутати, "Против" бяха 69, нямаше "Въздържал се", съобщи БТА.

„Днес е денят, в който можем да дадем надежда на милионите българи, които искат страната ни да има редовно правителство“, заяви от парламентарната трибуна преди гласуването Николай Денков.

Той се ангажира кабинетът да внесе бюджет с до 3% дефицит, да изпълни ангажиментите си от международната програма, да работи за влизане на България в Шенген и еврозоната, да работи в тясна координация с Народното събрание за реализиране на законодателната програма, в т.ч. и промени в Конституцията.

Акад. Денков представи структурата и състава на кабинета „Денков-Габриел“, като уточни, че първите девет месеца той ще е министър-председател, а вторите девет месеца на поста ще бъде Мария Габриел (ГЕРБ-СДС).

Кабинетът е в състав:

Министър-председател – акад. Николай Денков

Вицепремиер и министър на външните работи – Мария Габриел

Министър на финансите – Асен Василев

Министър на вътрешните работи – Калин Стоянов

Министър на регионалното развитие и благоустройството – Андрей Цеков

Министър на труда и социалната политика – Иванка Шалапатова

Министър на отбраната – проф. Тодор Тагарев

Министър на правосъдието – доц. Атанас Славов

Министър на икономиката – Богдан Богданов

Министър на енергетиката – Румен Радев

Министър на образованието и науката – проф. Галин Цоков

Министър на здравеопазването – проф. д-р Христо Хинков

Министър на околната среда и водите – Юлиан Попов

Министър на иновациите – Милена Стойчева

Министър на земеделието и храните – Кирил Вътев

Министър на транспорта и съобщенията – Георги Гвоздейков

Министър на електронното управление – Александър Йоловски

Министър на културата – Кръстьо Кръстев

Министър на младежта и спорта – Димитър Илиев

Министър на туризма – Зарица Динкова

„Детската ми мечта не е била да бъде премиер на държава в остра политическа криза, с разделено общество, детската ми мечта беше да бъда учен и аз я реализирах“, каза Николай Денков, цитиран от БТА.

„Затова, ако не бъдат реализирани приоритетите, ще си подам оставката“, заяви той.

Денков направи ретроспекция и посочи, че последните две седмици парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) заедно са положили максимални усилия, за да бъде предотвратена реалната опасност от шести поред избори, без изгледи за съществено по-различен резултат, като са направени много компромиси от двете страни, за да се осигури стабилност и перспектива за страната.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ предлагат кабинет с ротационни премиери Габриел и ДенковПредлага се сформиране на правителство с премиери на ротационен принцип за 18 месеца

„България има нужда и от стабилен парламент, най-спешно е приемането на закъснелия бюджет за тази година, от който зависят пенсиите, заплатите, ремонтите на пътищата, парите за болници, детски градини и др.“, изброи Денков. Той предупреди, че без адекватен бюджет следващите месеци могат да бъдат тежки, като в същото време трябва да се подготви и бюджетът за следващата 2024 г.

„Чакат ни важни промените в законите за борба с корупцията и Наказателния кодекс необходими за Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), наложителни са промени в Конституцията, които да върнат у хората усещането за справедливост, очерта още кандидатът за ротационен премиер от ПП-ДБ. За нас това е кауза, за да я превърнем в реалност, разчитаме на широка парламентарна и обществена подкрепа“, изтъкна той.

Предлагаме правителство, което да постигне целите в общата законодателна програма с ГЕРБ-СДС и тези, които ще залегнат в управленската програма, която ще бъде завършена следващите дни, изтъкна Николай Денков.

Двамата с Мария Габриел ще носим отговорност за действията на този кабинет и осъзнаваме колко трудно ще бъде следващите седмици и месеци, но сме убедени, че можем да направим много полезни и устойчиви неща за България“, категоричен е той.

Предвижданата структура на Министерския съвет е министър-председател, един вицепремиер и 18 министри.

Припомняме, че на 2 юни ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС обявиха състава на проектокабинета в рамките на втория мандат.

Сред основните приоритети в програмата за управление, по които има взаимно разбиране и съгласие са:

- приемане от Народното събрание на приоритетни законопроекти с ключови реформи и решителност на изпълнителната власт за тяхното пълноценно прилагане

- прозрачна и отговорна администрация, осигуряване на възможности за непрекъснат мониторинг от страна на обществото и обратна връзка, отваряне и споделяне на данните и от публичния сектор

- гарантиране на високо ефективни качествени услуги за гражданите и за фирмите, които да са лесно достъпни, бързи, проактивни, генериращи развитие и икономически растеж

- ускоряване на цифровизацията в публичния сектор, широко използване на нововъзникващи технологии и създаване на среда, стимулираща иновациите, стъпвайки на реализираното до момента

- изграждане на професионална и мотивирана администрация, способна на иновации, създаване на приобщаваща администрация, която функционира на база на равнопоставеност, справедливост и високи етични стандарти

Председателят на ЕК прие оставката на българския еврокомисар Мария Габриел

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отправи поздрав към новоизбраното българско правителство.

Поздравления, Николай Денков, за положената клетва като премиер на България. Поздравления и за моята бивша колега и вицепремиер Мария Габриел. Очаквам да работим заедно по общите европейски въпроси, за силна България и за силна Европа, написа Фон дер Лайен в Twitter.