Лас Вегас, известен като "Градът на греха", е пустинен метрополис, изграден върху хазарт и други форми на забавление. Само за един век от съществуването си Лас Вегас е привлякъл милиони посетители и богатство за трилиони долари в Южна Невада. Градът е основан от животновъди и железопътни работници, но бързо установява, че най-голямото му богатство не са изворите, а казината. Прегръдката на Лас Вегас на свободите в стила на Стария Запад осигурявал перфектния дом за всякакви хора на Източното крайбрежие. В началото на 40-те години на миналия век се изграждат казина, които са едни от най-големите. Посетителите идвали да се насладят на това, което казината предлагали: евтин лукс и тръпката от сбъднатите фантазии.

Праистория и основаване на Лас Вегас

Петроглифите от каньона свидетелстват за човешко присъствие в Южна Невада повече от 10 000 години, а членовете на племето Paiute са били в района още през 700 г. сл. н. е. Първият човек от европейски произход, навлязъл в долината на Лас Вегас, е Рафаел Ривера, който разузнава областта през 1821 г. като част от експедицията на Антонио Армихо за отваряне на търговски път - Старата испанска пътека - между Ню Мексико и Калифорния. Ривера нарича долината Лас Вегас „ливадите“.

От началото на 1900 г. Невада е известна като място, където нещастните двойки могат да се разведат сравнително бързо. Лас Вегас е прегърнал концепцията за още по-бърз брак, без кръвни изследвания или периоди на изчакване. Първият сватбен параклис на Стрип, Малката църква на Запада, е открит през 1942 г.

Раждането на един град

През 1905 г. железопътната линия Сан Педро, Лос Анджелис и Солт Лейк достига и Лас Вегас, свързвайки града с Тихия океан и основните железопътни мрежи на страната.

Невада забранява хазарта през 1910 г. През 1931 г, по времето на отново легализираните хазарт и казино игри, организираната престъпност вече се е вкоренила в Лас Вегас.

През 1931 г. започва строителството на масивния язовир Боулдър (по-късно преименуван на язовир Хувър), привличайки хиляди работници на място точно на изток от града. Казината и местата за танцьорки се отварят на Fremont Street, единственият павиран път в града, за да привлекат работниците по проекта до завършването на язовира през 1936 г.

Ерата на блясъка

През 1941 г. курортът Ел Ранчо Вегас отваря врати в участък от US 91 точно извън юрисдикцията на града. Скоро след това се появяват и други хотели-казина.

Повечето са построени около регионалните или старите западни теми, които са били популярни на Fremont Street.

През 1946 г. Бъгси Сийгъл отворил Flamingo, луксозен курорт, заимствал много от Холивуд. Най-добрите таланти били резервирани за неговите салони и десетки знаменитости присъствали на откриването му на връх Коледа.

Сийгъл е убит през 1947 г., но визията му за Лас Вегас продължава: през 50-те и 60-те години на миналия век мафиоти са помогнали за изграждането на Сахара, Пясъците, Новата граница и Ривиерата. Пари от организираната престъпност, съчетани със средства от по-уважавани инвеститори - банки на Уолстрийт, синдикални пенсионни фондове, мормонската църква и фондацията на Принстънския университет. Туристите се стичат в курортите - 8 милиона годишно до 1954 г. - привлечени от изпълнители като Франк Синатра, Дийн Мартин и Елвис Пресли, както и от редици игрални автомати и игрални маси.

От 1940 г. нататък Лас Вегас се радва на военен бум, тъй като базите от Втората световна война отстъпват място на съоръжения от Студената война, най-известният тестови полигон в Невада, където над 100 ядрени бомби са били детонирани над земята между 1951 и 1963 г. Ядрените “гъби” често се виждали от хотелите на ивицата, а пощенски картички провъзгласявали Лас Вегас за „Up and Atom City“.

Лас Вегас: Възходът на мега-казината

През 1966 г. Хауърд Хюз се регистрира в мезонета на Desert Inn и никога не го напуска, предпочитайки да купи хотела, вместо да бъде изгонен. Той купил и други хотели - на стойност 300 милиона долара - с което започнала ера, в която интересите на мафията били изместени от корпоративни конгломерати.

През 1989 г. дългогодишният разработчик на казина Стив Уин открил Mirage, първият мега-курорт в града. През следващите две десетилетия ивицата се трансформира отново: старите казина били взривени с динамит, за да направят място за масивни комплекси, заимстващи своите естетически белези от древен Рим и Египет, Париж, Венеция, Ню Йорк и други известни места..

Казината и развлеченията остават основен работодател в Лас Вегас и градът се разраства с размерът на курортите и броят на годишните посетители. През 2008 г., дори когато жителите са изправени пред рецесия, нарастваща безработица и срив на цените на жилищата, градът е посрещнал близо 40 милиона посетители.