В Калифорния този уикенд предстои един от най-интересните и дългоочаквани конкурси в света – този за най-грозно куче, съобщава BBC.

Смачкани муцуни, криви зъби, изпъкнали очи и настръхнали мустаци са основните „предимства“ на претендентите, измежду които съдиите ще определят победителя.

Удостоените с тази съмнителна чест разтапят сърцата на любителите на животни, а нелицеприятните снимки на домашни любимци бързо стават вайръл в социалните мрежи.

На какво обаче се дължи това да намираме грозните животни за толкова сладки, пита BBC.

Еволюцията играе важна роля. Според австрийския зоолог Конрад Лоренц привличането на хората към инфантилни черти, като големи очи, големи глави и безформени тела, е еволюционна адаптация, която помага на възрастните да се грижат за потомството си, гарантирайки оцеляването на вида. През 1943 г. Лоренц нарича тези черти "бебешка схема".

Затова странно изглеждащи животни предизвикват у хората реакция на обич и вроден инстинкт за отглеждане и защита.

Инфантилните характеристики увеличават "защитното поведение, вниманието и желанието за грижа" на човека към индивида и намаляват "вероятността от агресия към бебето", казва Марта Борги, изследовател от Istituto Superiore di Sanità в Рим, която е проучила как бебешката схема се отнася към взаимодействието между хората и животните.

Кое е най-грозното куче в света за 2022 г.?Хепи фейс (Happy Face) спечели конкурса за най-грозно куче в света

Проучване от 2014 г., проведено от Борги и други изследователи, установява, че концепцията за "симпатичност" е твърдо заложена и се развива в много ранна възраст, като децата на тригодишна възраст проявяват предпочитание към животни и хора с големи очи, чипи носове и кръгли лица.

"Реакцията към инфантилните лицеви черти при кучетата и котките се появява много рано по време на нашето развитие", допълва Борги.

Изследователите анализират движенията на очите на деца на възраст от три до шест години и установяват, че те са по-съсредоточени върху изображения на кучета, котки и хора, които са дигитално модифицирани, за да им се придадат засилени инфантилни черти.

Те помолили децата да оценят изображенията по скала от едно до пет, като едно е "не е сладко", а пет - "много сладко". Децата оценили кръглите лица с високи чела, големи очи и малки носове като по-сладки от тези с по-малко инфантилни черти.

"Доказахме, че бебешки инфантилните черти при кучетата и котките влияят върху възприемането на "сладкото" при децата", допълва още Борги.

Запознайте се с Пърл – най-малкото кученце в светаДвегодишното чихуахуа е с размер на банкнота от един долар

Съществуват и други фактори, свързани с културата, които обуславят манията по грозните животни.

"Уродливостта е модерна", казва Роуена Пакър, преподавател по поведение и хуманно отношение към животните в Кралския ветеринарен колеж към Лондонския университет в Обединеното кралство.

Според нея, това отчасти се дължи на социалните медии, където много знаменитости и инфлуенсъри показват домашни любимци като мопсове и френски булдози.

Но тази тенденция предизвиква сериозни опасения за хуманното отношение към животните. Ветеринарните лекари призовават хората да не избират точно тези породи кучета, тъй като те страдат от сериозни здравословни проблеми. Мопсовете и френските булдози, които са селективно развъждани, често имат затруднения с дишането, кожни инфекции и очни заболявания.

Проучване от 2022 г. твърди, че мопсовете "вече не могат да се считат за типични кучета от здравна гледна точка", тъй като се сблъскват с много сериозни здравословни проблеми. Вероятността мопсовете в Обединеното кралство да страдат от едно или повече здравословни разстройства всяка година е почти два пъти по-голяма в сравнение с други породи, се допълва в проучването.

Френският булдог прекъсна кучешката хегемония на лабрадор ретривърите в САЩЗа първи път от 31 години САЩ имат нова любима порода

През лятото мопсовете също са изложени на риск от топлинен удар, тъй като трудно регулират телесната си температура. Заради малките им ноздри и тесни дихателни пътища, охлаждането на тялото се затруднява в горещините. В резултат на това много мопсове издават хъркащи звуци, които хората често смятат за "сладки" и отразяващи личността на кучето, казва Пакър. "Но това всъщност е признак за запушени дихателни пътища."

Въпреки многото си здравословни проблеми мопсовете остават популярни. По данни на Кралския ветеринарен колеж в периода 2005-2017 г. се наблюдава петкратно увеличение на регистрациите на мопсове в Кенъл клуба - националния регистър на кучетата в Обединеното кралство.

Американският киноложки клуб посочва мопса като 35-ата най-популярна порода кучета от общо 280 регистрирани породи. Френският булдог, друго брахицефално куче, миналата година за първи път стана най-популярното куче в САЩ по брой регистрации.

Сред другите причини булдозите да са толкова харесвани, е силно изразеното набръчкване на кожата им. Експертите обаче казват, че това също е проблем. "Ефектът на нагънатата кожа отразява малформации в гръбначния стълб - прешлените им вече са деформирани, което може да доведе до цял куп неврологични заболявания.", допълва Пакър.

Специалистите са категорични: макар изпъкналите очи и криви муцуни да ни карат да се усмихваме, може би трябва да преразгледаме манията си по "грозно-сладките" домашни любимци.