Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви днес пред CNN и други медии, че остават много неизвестни за хаоса, който се разигра в Русия в събота, но че този вътрешен сблъсък е разкрил „пукнатини“ на най-високо ниво в руската държава, каквито „не е имало преди“, обобщава CNBC.

Руският президент Владимир Путин се сблъска с опит за бунт в събота от Евгений Пригожин, дългогодишен негов съюзник, ръководещ частни наемни бойци, обединени в известната група „Вагнер“.

По-малко от 24 часа след като наемниците привидно поеха контрола над стратегическия южен град Ростов и предприеха въоръжен конвой към Москва, Пригожин внезапно обяви, че бойците му спират настъплението към Москва и се връщат в полевите лагери.

В замяна на отстъплението наказателното дело срещу Пригожин е прекратено, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред руски репортери, според държавното издание ТАСС. Самият Пригожин „ще отиде в Беларус“, по думите на Песков.

Пригожин заяви, че бойците му контролират военни обекти в Ростов на ДонРъководителят на частната военна компания Вагнер обяви бунт срещу руската армия

Пригожин изигра централна роля в нахлуването на Русия в Украйна, така че неговото напускане може в крайна сметка да промени хода на войната. И въпреки че неговият бунт беше краткотраен, той отбеляза най-сериозното предизвикателство за режима на Путин от десетилетия.

„Това е само поредната глава към една много, много лоша книга, която Путин написа за Русия“, каза Блинкен в предаване на CNN.

Той добави, че Пригожин е отговорен за ужаса и бруталността в Украйна и че в много отношения Пригожин е прякото творение на Путин. Блинкен коментира, че е твърде рано да се каже какви точно ще са резултатите от разрива между двамата, но че САЩ остават „интензивно фокусирани“ върху Украйна.

Инвеститорите следят отблизо случващото се в РусияФинансовите пазари често са нестабилни след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

Директното оспорване на властта на Путин от страна на Пригожин е „изключително“, добави Блинкен, тъй като Пригожин успя да повдигне въпроси относно мотивите за инвазията на Русия в Украйна.

Държавният секретар на САЩ каза, че войната в крайна сметка е била „опустошителен, стратегически провал“ за Путин.

„Видяхме как тази агресия срещу Украйна се превърна в стратегически провал във всички направления“, каза той. „Русия е по-слаба икономически, военно, позициите ѝ по света рязко се сринаха.“

Блинкен очаква, че САЩ ще научат повече подробности за сделката между Путин и Пригожин, както и какво ще стане с „Вагнер“ през следващите седмици и месеци.

Лукашенко е провел телефонни разговори с Путин и Назарбаев

Президентът на Беларус Александър Лукашенко е провел телефонни разговори с руския си колега Владимир Путин и с първия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев, съобщи беларуската държавна агенция БелТА, цитирана от БТА.

Беларуската агенция, която се позовава на пресслужбата на беларуския лидер, посочва, че разговорът на Путин с Лукашенко се е състоял сутринта. Следобед Лукашенко е разговарял с Назарбаев, с когото е обсъдил международното положение, ситуацията в региона и отношенията между Беларус и Казахстан. По време на предишния разговор между Лукашенко и Путин, състоял се вчера вечерта, беларуският президент е информирал руския си колега за резултатите от преговорите с ръководството на частната военна компания "Вагнер". По-късно, съгласувано с Путин, Лукашенко е провел разговори с Пригожин, в резултат на което "Вагнер" се върна в полевите лагери. Кремъл уточни, че наказателното дело срещу Пригожин, както и срещу други участници в бунта, ще бъде прекратено, предвид техните фронтови заслуги.