Акциите на азиатските производители на чипове се повишиха в четвъртък след като американският производител Micron Technology отчете печалби за третото си тримесечие, които надминават очакванията.

Приходите на Micron възлизат на 3,752 милиарда долара, надминавайки прогнозите на Reuters за 3,646 милиарда долара, показват данни на Refinitiv.

Възходящите перспективи на Micron Technology, благодарение на по-голямото търсене на неговите чипове с памет, водено от процъфтяващия AI сектор, показва, че пренасищането на предлагането в сектора може най-накрая да намалее, коментира CNBC.

„Ние вярваме, че индустрията е надхвърлила най-ниската си стойност на приходите и очакваме маржовете да се подобрят, тъй като балансът между търсенето и предлагането постепенно се възстановява“, коментира главният изпълнителен директор на Micron Санджай Мехротра в изявление.

Акциите на японската компания за полупроводници Electron поскъпнаха с 3,26%. Листната в Хонконг Hua Hong Semiconductor добави 1,82%. Южнокорейският SK Hynix се търгува с 1,67% по-високо.

Акциите на Micron поскъпнаха с 3% в удължените часове за търговия.

Micron инвестира $603 млн. в Китай въпреки санкциите Бил Гейтс ще стане първият западен бизнесмен, който ще се срещне със Си Дзинпин, от близо три години

Забраната на Китай върху чиповете на Micron обаче остава „значителен насрещен вятър“, който влияе върху перспективите на компанията и забавя нейното възстановяване, предупреди Мехротра.

Миналия месец китайските власти обявиха, че продуктите на Micron не са издържали проверката на мрежовата сигурност и ги обявиха за „основен риск за сигурността“ за критичната информационна инфраструктура на Китай.

Патрик Мурхед, главен изпълнителен директор на Moor Insights & Strategy, е оптимист за Micron.

„Ако гледате в дългосрочен план, Micron е добър залог, защото има технологични предимства, които конкурентите му нямат“, казва той за CNBC.

Въпреки това, той подчертава, че докато Micron получава известни облаги от появата на AI, общият пазар на сървъри все още изостава - мнение, изразено и от компанията.