Ед Касано е главен изпълнителен директор на Pelagic Research Services и експерт по дълбоководни изследвания, който ръководи екипа, открил останките на изчезналата подводница "Титан".

Той представи пред медиите своята версия за трагедията, като оповести хронологични подробности от акцията по издирването.

Докато говореше за спасителната операция, Касано видимо се развълнува и не успя да сдържи сълзите си, отбелязва Insider.

Експертът заяви, че OceanGate се е свързал с екипа му скоро след като подводницата е загубила връзка на 18 юни.

Компанията му е изпратила дистанционно управляем апарат ROV, който бързо е открил останките на подводницата. "Винаги сме били наясно с екипажа на "Титан" и бяхме фокусирани върху спасяването.", заяви Касано.

Секунди преди имплозията: Как и защо Проблемът е, че този конкретен плавателен съд не е попаднал под ничия юрисдикция и може да не е преминал сериозни тестове

Той заяви, че екипът му е бил готов да спаси подводницата, но скоро на всички станало ясно, че пътниците не биха могли да оцелеят.

"Планът ни за спасяване беше веднага след като намерим "Титан", да се закрепим за нея възможно най-бързо и да започнем възстановяване.", заяви Касано.

Описвайки мащаба на предизвикателството, експертът заяви: "Беше диво..."

OceanGate предлага експедиции до В сайта се казва, че експедицията е в ход и потенциалните клиенти трябва да се информират за свободните дати

Малко след като достигнахме морското дъно, открихме отломките на подводницата "Титан", допълни той.