Петимата авантюристи, изчезнали по време на експедиция до „Титаник“, са загинали при катастрофална имплозия на тяхната подводница дълбоко в Северния Атлантик, съобщи бреговата охрана на САЩ в четвъртък, след като части от "Титан" бяха намерени на дъното на океана близо до останките на потъналия през 1912 г. презокеански лайнер.

Експерти по-рано казаха, че загубата на живот би била мигновена при такива обстоятелства.

В четвъртък сутринта местно време безпилотен апарат, изпратен от канадски кораб, откри останките от подводницата „Титан“ на около 500 м от носа „Титаник“.

По време на подводното търсене дистанционно управлявано превозно средство е открило пет разпознаваеми отломки, включително по-голямата част от вътрешния корпус на "Титан", като изследванията на океанското дъно ще продължат.

“Титан” потегля в неделя сутринта към това, което е трябвало да бъде едночасова екскурзия до потъналия „Титаник“. Около час и 45 мин. след началото на спускането подводницата на OceanGate губи връзка с със спомагателния си кораб.

Изчезването предизвика спешна международна издирвателна операция. Спасителни екипи от няколко страни дни наред претърсваха с кораби и самолети хиляди квадратни километри за всякакви следи от 7-метровия „Титан“. Първо е намерен конусът на опашката на Титан, съобщи бреговата охрана. Малко след това екипажите са открили второ поле от отломки, в което са идентифицирали другия край на подводницата, каза Пол Ханкинс, който работи в спасителните операции за Военноморските сили на САЩ, цитиран от The Wall Street Journal.

„Знам, че има и много въпроси за това как, защо и кога се е случило това“, каза Джон Моугър контраадмирал от бреговата охрана на САЩ.

Правителствата ще се срещнат, за да обсъдят как да продължи разследването, каза той. „Местоположението на инцидента и многонационалният характер на замесените усложняват всяко разследване, добави Моугър. „Но аз съм уверен, че тези въпроси ще започнат да получават отговор.“
Моугър заяви още, че е трудно да се каже кога е настъпила повредата на апарата.
Имплозията на кораба би била достатъчно силна, за да могат да я уловят сонарните буйове, но такъв звук не е засечен, добави той.
Във вторник и сряда беше уловен звук, който временно вдъхна надежда, че хората на борда на „Титан“ са живи и че се опитват да изпратят сигнали чрез почукване по корпуса на подводницата. Властите обаче заявиха, че анализът на тези шумове не дава категорични резултати от какво са и че те може изобщо да не са от плавателния съд.

Строго секретна акустична система за откриване на ВМС на САЩ, предназначена да забелязва вражески подводници, за първи път е чула имплозията на подводницата „Титан“ часове след като подводницата е започнала мисията си, съобщи The Wall Street Journal в четвъртък, цитирайки служители, участващи в издирването.

Подводница с туристи изчезна при обиколка на „Титаник“В понеделник бе обявено, че е започнала издирвателна акция, но до момента не е съобщено за резултати

Петимата на борда бяха 58-годишният британски милиардер и изследовател Хеймиш Хардинг; роденият в Пакистан 48-годишен бизнес магнат Шахзада Давуд и 19-годишния му син Сюлейман, и двамата са британски граждани; 77-годишния френски океанограф и експерт по „Титаник“ Пол-Анри Наржоле, който десетки пъти е посещавал мястото на корабокрушението на „Титаник“; и Стоктън Ръш, американският основател и директор на OceanGate, който е управлявал подводния апарат.

„Тези мъже бяха истински изследователи, които споделяха приключенски дух и дълбока страст към изследването и опазването на световния океан“, заяви в съобщение Ocean Gate. „Сърцата ни са с тези петима души и с всеки член на техните семейства в този трагичен момент.“

Запитан за перспективата за намиране на телата на екипажа, Моугър каза, че операцията се е състояла в невероятно сложна среда. „Ще продължим да работим и да претърсваме района, но нямам отговор за перспективите”, добави той, цитиран от WSJ.

Повредата на корпуса на кораба и неговата имплозия вероятно са резултат от интензивния натиск на или близо до морското дъно, според експерти, допълва изданието.

Подводно картографиране дава нов поглед към останките на ТитаникНов проект има амбицията да даде отговори на някои от въпросите без отговор около трагедията, отнела живота на повече от 1500 души

Експедициите до останките на потъналия през 1912 г. „Титаник“, организирани от OceanGate от 2021 г., струват по 250 000 долара на човек, става ясно от сайта на компанията. През 2018 г. по време на симпозиум на експерти от сферата на производството на подводни плавателни съдове, както и в съдебен иск срещу бивш директор „Морски плавания“ в Ocean Gate са били изказани съмнения за безопасността на „Титан“.

Максимилиан Кремер, директор на групата за океански технологии в Морския център на Хавайския университет, извършил 300 гмуркания с подводници от 2003 г. до 2020 г., каза, че членовете на общността за дълбоководно гмуркане са изразявали опасения относно решението на OceanGate да използва нов корпус от въглеродни влакна за подводницата „Титан“ и че тя не е преминала през независим процес на сертифициране. Почти всички подводници, които изследват дълбокия океан, са направени или от титан, или от висококачествена стомана, каза той.

Кремер добави, че използването на въглеродни влакна в корпуса, за разлика от по-често използваните титан и висококачествена стомана, би означавало, че подводницата на OceanGate може да не е билa в състояние да оцелее при неколкократен натиск на океанските дълбини.