Действията по мащабната операция за издирване в северната част на Атлантическия океан продължават след изчезването на подводница, изследваща останките на "Титаник".

Туроператорската фирма OceanGate заяви, че проучва всички възможности за безопасното връщане на екипажа, а правителствените агенции също са се включили в спасителната операция.

Изследователският кораб "Полярен принц" губи връзка с екипажа на подводницата "Титан" 1 час и 45 минути след началото на гмуркането.

Според оценки на бреговата охрана на САЩ подводницата е имала между 70 и 96 часа спешен кислород към 17:00 ч. източноамериканско време (22:00 ч. българско време) в понеделник.

BBC обобщава какво знаем до момента по случая.

Подводница с туристи изчезна при обиколка на „Титаник“В понеделник бе обявено, че е започнала издирвателна акция, но до момента не е съобщено за резултати

В неделя сутринта корабът "Полярен принц" пристига близо до мястото на потъналия "Титаник" в Атлантическия океан.

В публикация във Facebook от Хамиш Хардинг, който е част от експедицията, се казва, че очакват да започнат гмуркането в 04:00 ч. местно време.

Бреговата охрана на Бостън, която ръководи операцията по издирването, съобщи в Twitter, че петчленният екипаж "се е потопил в неделя сутринта, а екипажът на "Полярен принц" е загубил контакт с тях приблизително 1 един час и 45 минути след началото на гмуркането".

Смята се, че по това време подводницата "Титан" се намира на около 900 мили (1450 км) от брега на Кейп Код.

Как се издирва подводница в дълбините на океана

Контраадмирал Джон Моугър от бреговата охрана на САЩ заяви, че е предизвикателство да се проведе издирване в толкова отдалечен район. Търсенето има два аспекта, каза той. Това са търсене на повърхността, в случай че "Титан" се е върнал на повърхността на океана, но по някакъв начин е загубил комуникациите и търсене с подводен сонар.

Бреговата охрана е изпратила два самолета C-130 Hercules за търсене на подводницата на повърхността на водата, като към тях са се присъединили канадски C-130 и самолет P8, оборудван с подводен сонар.

Контраадмирал Джон Маугър допълни, че ще е необходим допълнителен експертен опит за спасяването на плавателния съд, ако той бъде открит под водата и се обърна за помощ, включително към Военноморските сили на САЩ и частния сектор.

Подводница се спусна до най-дълбоко намиращия се потънал корабПлавателният съд е достигнал бойния кораб USS Johnston, който се намира на 6.5 км под повърхността във Филипинско море в Тихия океан

Министерството на отбраната на Канада съобщи, че заедно със самолета в издирването помага и корабът на канадската брегова охрана "Копит Хопсън".

Компанията Horizon Maritime, която е съсобственик на кораба "Полярен принц", потвърди пред BBC, че на място е изпратен още един кораб - Horizon Arctic.

Кои са били на борда

До момента е потвърдено, че сред петимата души на борда на "Титан" са Хамиш Хардинг, 58-годишен британски бизнесмен и изследовател, пакистанският бизнесмен Шахзада Дауд и неговият син Сюлейман Дауд.

Хамиш Хардинг за първи път обяви, че се присъединява към екипа през юни миналата година, като заяви, че екипажът на кораба включва "няколко легендарни изследователи, някои от които са извършили над 30 гмуркания до RMS Titanic от 80-те години на миналия век насам".

Хардинг е председател на Action Aviation, международна компания, която се занимава с продажби и операции в сферата на бизнес авиацията, със седалище в Дубай, Обединените арабски емирства. Компанията съобщи в Twitter, че "подводницата е имала успешен старт и в момента Хамиш се гмурка".

Днес (20 юни) семейството на Дауд заяви: Нашият син Шахзада Дауд и неговият син Сюлейман се отправиха на пътешествие, за да посетят останките от "Титаник" в Атлантическия океан. Към настоящия момент контактът с техния подводен кораб е изгубен и информацията е ограничена. Много сме благодарни за загрижеността, проявена от нашите колеги и приятели и бихме искали да помолим всички да се молят за тяхната безопасност, като същевременно предоставят възможност за уединение на семейството в този момент.

Смята се, че френският изследовател Пол-Анри Наржолет също е на борда, според публикация във Facebook на Хардинг преди началото на гмуркането. Според друга информация, на кораба се намира и Стоктън Ръш, главен изпълнителен директор на OceanGate – компанията, която организира гмуркането.

Къде точно е "Титаник"

Цената за място в осемдневната експедиция е 250 000 долара, а останките на "Титаник" са на 3 800 м под повърхността на дъното на Атлантическия океан.

Локацията е на около 600 км от бреговете на Нюфаундленд. Носът и кърмата са разделени на около 800 метра, като огромно поле от отломки заобикаля разбилия се кораб.

Пълното гмуркане до потъналия кораб, включително спускането и изкачването, отнема осем часа.

Подводно картографиране дава нов поглед към останките на ТитаникНов проект има амбицията да даде отговори на някои от въпросите без отговор около трагедията, отнела живота на повече от 1500 души

Според OceanGate всяка експедиция продължава осем дни, като всяко гмуркане включва научна цел, включително изучаване на разпадането на останките от кораба.

Първото гмуркане се е състояло през 2021 г., според уебсайта на компанията.

Какво можем да очакваме

Експертът по подводници професор Алистър Грейг от Университетския колеж в Лондон е разработил редица сценарии за това къде може да се намира изчезналата подводница, заяви той пред научния кореспондент на BBC.

Един от тях е, че след авария подводницата е изпуснала "тежест", за да излезе на повърхността. "Ако е имало прекъсване на електрозахранването и/или на комуникацията, това може да се е случило и тогава подводницата да се поклаща на повърхността в очакване да бъде намерена", каза той.

Друг сценарий е корпусът да е компрометиран, което е довело до теч. "Тогава прогнозата не е добра.", смята експертът.

Туристи ще могат да се гмуркат до останките на Титаник през 2021 г.Откакто британският лайнер Титаник потъна преди повече от век, само 140 души са се потапяли до останките му, лежащи на дъното на Атлантическия океан на дълбочина повече от три километра

Ако апаратът е слязъл на морското дъно и не може да се върне обратно със собствена сила, възможностите - според професор Грейг, са много ограничени.

"Макар че подводницата може да е все още непокътната, ако е на дълбочина повече от 200 м, има много малко плавателни съдове, които могат да стигнат толкова дълбоко и със сигурност не и водолази. Превозните средства, предназначени за спасяване на подводници на военноморските сили, със сигурност не могат да се спуснат на дълбочина, близка до тази на "Титаник".", обяснява експертът.

Какво представлява подводницата

"Титан" е подводница за петима души, конструирана да се спуска на дълбочина до 4000 м и се движи със скорост три възела - това е около 3,5 мили в час. Освен за отвеждане на водолази до останките на "Титаник", тя се използва за проучване и инспектиране на обекти, изследвания и събиране на данни, филмови и медийни продукции, както и за дълбоководно тестване на хардуер и софтуер.

Според компанията собственик, "Титан" е "оборудвана с най-съвременни системи за осветление и сонарна навигация, както и с вътрешно и външно монтирано 4K видео и фотографско оборудване". Според уебсайта на OceanGate подводницата разполага със система за наблюдение на корпуса на плавателния съд в реално време.

Тя разполага със сензори за анализ на въздействието на променящото се налягане по време на гмуркането, за да се оцени целостта на конструкцията.

"Тази система за наблюдение на анализа на състоянието на борда осигурява ранно предупреждение с достатъчно време за спиране на спускането и безопасно завръщане на повърхността", казва компанията.

Миналата година CBS изпрати репортер на плаване със същата компания, за да види останките на "Титаник".

Дейвид Поуг, който се качи на борда, съобщи, че е прочел отказ, в който подводницата е описана като "експериментален" плавателен съд, "който не е одобрен или сертифициран от нито един регулаторен орган и може да доведе до физическо нараняване, инвалидност, емоционална травма или смърт".

След това главният изпълнителен директор на OceanGate Стоктън Ръш направи обиколка на подводницата, при която разкри, че плавателният съд има само един бутон и се управлява с помощта на контролер за видеоигри, припомня BBC.