IQAir публикуваха данните си за класацията на градовете с най-мръсен въздух в света, съобщи CNBC.

В челните места се нареди мегаполисът Ню Йорк - мрачно отличие, постигнато в резултат на опустошителните горски пожари в Канада, които разпръснаха задимен въздух из целия континент.

Голямата ябълка е на второ място в света с регистриран индекс на качеството на въздуха от 162, като изостава само от Джакарта.

Губернаторът на щата Ню Йорк Кати Хочул предупреди гражданите за потенциално опасното качество на въздуха на пресконференция тази седмица. "Ние наистина сме първото поколение, което ще усети реалните последици от изменението на климата", заяви тя.

Канадските горски пожари горят от седмици, като рекордните горещини и сушата, предизвикани от изменението на климата, създават благоприятни условия за по-дълготрайна и по-интензивна пожарна дейност, показват изследвания.

Дрон с маркуч. Така ли ще се гасят пожари в бъдеще?21-килограмов дрон е едно от най-новите изобретения в борбата с горските пожари

Торонто и Монреал се нареждат на трето и четвърто място, като отчитат АQI съответно от 155 и 153. Всичко над AQI от 150 се счита за "нездравословен" въздух, отбелязва CNBC.

Петият град в класацията, Вашингтон, се намира на стотици километри от мястото, където продължават да бушуват канадските горски пожари.

Там качеството на въздуха е малко по-добро, отколкото в другите три северноамерикански града в списъка, с AQI от 122. Този резултат се счита за "нездравословно качество на въздуха за чувствителни групи".

Българската столица София попада в ТОП 50, като заема 41 място в класацията с умерен индекс на замърсяване.

Въпреки че общата картина на въздуха в България се подобрява, страната остава сред държавите с най-големи проблеми с фините прахови частици PM2,5 и PM10 и дори със серния диоксид (SO2), се казва в проучването.

България е сред шестте държави членки на ЕС, в които допустимата граница на най-малките частици PM2,5, беше превишена през 2018 г. Останалите държави са Хърватия, Чешката република, Италия, Полша и Румъния.

Politico: София се опитва да направи намаляването на замърсяването модерноТъй като ЕС се стреми да затегне ограниченията за замърсяване на въздуха, натискът върху София да предприеме действия само ще нараства

Хроничното обезлюдяване на провинцията и произтичащото от това преместване на хора и преустройство в столицата задълбочават проблема, допълват авторите на проучването.

В България всяка година над 8500 души умират преждевременно от заболявания, причинени от замърсяването на въздуха. Това е повече от тези, които загиват при автомобилни катастрофи според официалните данни на СЗО.

Страната ни е на трето място в света по смъртност, причинена от замърсяването на въздуха (след Северна Корея и Босна и Херцеговина).

По данни на СЗО ниското качество на въздуха струва 29,5% от БВП на страната поради намалена производителност и разходи за здравеопазване, сочат изводите от проучването.

Сърбите излязоха на протест срещу мръсния въздухНа протеста бе изтъкнато, че много градове в Сърбия нямат устройства за измерване на количеството фини прахови частици във въздуха

От Стария континент, другите градове, които присъстват в класацията, са Брюксел, Краков, Лион, Милано, Париж, Варшава, Амстердам, Рим, Киев, Загреб, Сараево, Белград, Скопие, Будапеща, Берлин, Ротердам, Ница, Братислава, Берн, Виена, Мадрид, Мюнхен, Хелзинки, Осло, Познан, Прага.

Вижте ТУК пълния списък с ТОП 100 градове в света с най-мръсен въздух.