Току що завършили образованието си китайски младежи са изправени пред челен сблъсък с тежката безработица в страната, която отбелязва рекордно високо ниво от над 20%.

Абсолютния колапс, в който се намира пазарът на труда, вдъхновява младите безработни да отбелязват новия етап в от живота си с пораженчески снимки в социалните мрежи, пише Businessinsider.

На тях те са легнали или са се свлекли на пейки и столове, а някои дори са директно на земята.

Позата е обозначена с хаштаг "зомби-стил" в китайските платформи за социални медии, включително Xiaohongshu, китайският отговор на Instagram. Radii media също публикува в Twitter фотоколаж на абсолвенти, позиращи в официални рокли и шапки за дипломиране.

В страната се наблюдава устойчив спад на хората, които сключват брак, след пика през 2013 г.

Тенденцията на отчаяние се появява в момент, когато според официалната статистика през май нивото на младежката безработица достигна рекордно високи стойности от 20,8%. Това означава, че всеки пети от младежите на възраст между 16 и 24 години е без работа.

В края на миналата година страната започна да облекчава ограниченията и вече е напълно свободна от тях, но икономическият растеж е разочароващ.

През май индустриалното производство на Китай нарасна с 3,5% спрямо година по-рано - забавяне спрямо ръста от 5,6% през април и под заложеното увеличение от 3,6%. Същевременно растежът на продажбите на дребно също се забави - от 18,4% през април до 12,7% през май.

Младежката безработица в Китай достигна нов рекордДанните за китайста икономика за май отново са разочароващи

"Възстановяването след пандемията изглежда се е изчерпало, двойният икономически спад е почти потвърден", пишат икономистите от Nomura, цитирани от Insider.

"През трите години на пандемията моите състуденти просто бяха в общежитието и посещаваха онлайн курсове, все едно са в затвор", разказва Бренда Лу, 21-годишна студентка по медии и комуникации, пред Washington Post.

"В този период толкова много хора нямаха социален живот и отчаяно се опитваха да намерят изход. Търсенето на работа тази година може да се опише само като тотален мрак", казва пред изданието Лу и споделя своя снимка, на е излегната в зомби поза на пейка.