Глобалният индекс на мира за 2023 г. публикува годишната си класация на най-мирните страни в света, съобщава CNBC.

Подреждането е съставено по 24 показателя, като ниво на конфликти, агресия, несигурност, рискове, престъпност, милитаризация.

Използвани са три основни показателя:

  • Продължаващи вътрешни и международни конфликти
  • Обществена безопасност и сигурност
  • Милитаризация
  • Индексът установява, че светът е по-малко безопасен от миналата година, поради въздействието на пандемията COVID-19. 91 държави са попаднали в някакъв външен конфликт през 2023 г.

    Най-мирни държави в света са Исландия, Дания, Ирландия, Нова Зеландия и Австрия, а най-опасни - Афганистан, Йемен, Сирия, Русия и Украйна.

    САЩ заемат 131 място в списъка, а седем от десетте най-мирни държави в света се намират в Европа.

    От първото публикуване на проучването през 2008 г. Исландия остава най-мирната страна в света. Тя се нарежда и на трето място по щастие в света след Финландия и Дания, отбелязва CNBC.

    По данни на National Geographic, над 60% от населението на страната живее в столицата Рейкявик, училището е безплатно за всички деца и младежи до завършване на колеж, а всеки ученик се обучава да говори датски и английски език.

    Работа-мечта: Хотел в Исландия търси ловец на среднощно слънцеИсландия традиционно е известна с внушаващото страхопочитание северно сияние през зимата, но има нещо особено специално в тази вълшебна земя през топлите месеци

    Втората страна в списъка е Дания.

    Столицата Копенхаген, е дом на институции като Копенхагенската фондова борса и служи като център, свързващ Северна Европа с останалия свят, според U.S. News and World Report.

    Въпреки че датчаните плащат едни от най-високите данъци в света, достигащи до половината от доходите им, това има своята причина.

    Благодарение на високите данъци Дания може да предложи на гражданите си повече възможности за здравно обслужване без такса, студентите в университетите не плащат такса за обучение и получават субсидия за покриване на разходите през следването, грижите за децата се субсидират, а възрастните хора получават пенсии и им се осигуряват помощници, които ги посещават по домовете, допълва CNBC.

    Къде живеят най-щастливите хора в света? За шеста поредна година една и съща страна води класацията за щастлие на World Happiness Report

    Ирландия допълва челната тройка.

    След Великобритания тя е вторият по големина остров в Европа. Известна е с тучните си зелени полета, откъдето идва и прозвището ѝ "Изумруденият остров".

    Населението на Ирландия се е увеличило с 10% през последното десетилетие, според доклад, публикуван от Централната статистическа служба. Според авторите на доклада ръстът на населението на страната е сред най-бързите в Европейския съюз.

    Ето кои държави допълват ТОП 10 на най-мирни в света:

    Исландия

    Дания

    Ирландия

    Нова Зеландия

    Австрия

    Сингапур

    Португалия

    Словения

    Япония

    Швейцария

    Сред 163 държави, България се нарежда на 30-о място, като изпреварва съседните Турция, Сърбия, Гърция, Северна Македония.

    Страната ни обаче пада с 5 места надолу в класацията поради показателите за политическа стабилност и за отношенията със съседни държави, като се отчита спорът между София и Скопие.

    Целият доклад може да видите ТУК