„Искам да ти благодаря, България, за подкрепата и защитата на нашите хора“.

Това заяви на брифинг в Министерския съвет президентът на Украйна Володимир Зеленски след среща с премиера акад. Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, съобщи БТА.

„Много е важно, че в тази морална криза в Европа, България е защитница, противник на политиката на геноцид, която Русия води против нашата независимост“, добави президентът на Украйна.


Стопкадър/ Министерски съвет

Независима и суверенна Украйна е ключова за евроатлантическата сигурност в региона. Това заяви от своя страна премиерът акад. Николай Денков, цитиран от БТА.

„България е последователна в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, защото сме убедени, че независима и суверенна Украйна е ключова за евроатлантическата сигурност в региона. Русия трябва да се изтегли безусловно в нейните международно признати граници, както и да понесе съответната отговорност“, заяви Денков.

Сигурност и отбрана – акцентите в срещата на Денков и Габриел със ЗеленскиИзразихме солидарността си с Украйна и украинския народ, добави външният министър Мария Габриел

В програмата на посещението на Зеленски следва среща с президента Румен Радев.

След това украинският лидер ще се срещне и с ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО.

По-късно през деня премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел ще бъдат домакини на дискусия с участието на президента на Украйна Володимир Зеленски, посланици, политици и представители на гражданското общество, допълва БТА.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е в СофияТой кацна на летище София с правителствения самолет в 12:04 на обяд

Преди това премиерът на България акад. Николай Денков и президентът на Украйна Володимир Зеленски подписаха в Министерския съвет Съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна.

Министрите на енергетиката на двете страни подписаха меморандум между министерствата на енергетиката на България и Украйна за сътрудничество в областта на енергетиката, допълва БТА.