Потенциална визита на президента Володимир Зеленски ще покаже, че помощта на България за Украйна е ценена.

Това заяви пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев, цитиран от БТА.

Според него изтичането на информация за визитата на Зеленски у нас е предпоставка, ако е имало планирано посещение, то да бъде отменено.

„Аз от снощи не съм в течение на никакви дискусии по въпроса. Имах възможността медийно да изразя съжаление, че е изтекла такава информация. Не би трябвало това да се случва и да изтича информация.

Украйна е във война, президентът Зеленски е върховен главнокомандващ. Той представлява интерес за противника. Той е изключително ценен гост навсякъде, където реши да отиде.“, каза Тагарев.

Той изрази надежда, че възможността Зеленски да дойде в България ще се реализира в бъдеще време. Според Тагарев такова посещение би било високо признание за ролята на България в подкрепата ѝ за Украйна.

Президентът на Украйна Зеленски идва на посещение у нас тази седмица?Засега не са уточнени подробностите около програмата му

„Всичко, което сме предоставили до момента на Украйна, следва стриктно законите на страната и процедурите, които са определени. Тези процедури не предполагат ад хок решения в рамките на няколко дни или часове.

Така че, предполагам, че една негова потенциална визита ще покаже, че е високо ценена помощта на България, която вече е направена, и потенциалът ни евентуално за допълнителна помощ. Той може да реши да постави някакви други допълнителни искания, които ние ще разгледаме стриктно, в съответствие със законите и процедурите“, заяви Тагарев.

Той допълни, че не е притеснен заради поисканата му оставка от лидера на БСП Корнелия Нинова на брифинг в парламента.

Като аргументи тя посочи решенията на правителството за Украйна и предложението на Тагарев за Черно море, което, според социалистите, представлява категорично нарушаване на международния договор от Монтрьо, по който България е страна.