Китайският инвеститор Sinochem е предложил нов изпълнителен директор за председател на италианския производител на гуми Pirelli - ход, който може да намали напрежението между основните акционери, съобщава Reuters.

Преди събранието на акционерите на 31 юли, на което ще бъде избран нов Управителен съвет на Pirelli, Sinochem предложи той да бъде оглавен от Джиао Джиан, който през март стана главен изпълнителен директор на държавната китайска група.

Той ще замени президента на Sinochem Ли Фанронг в Pirelli, допълва Reuters.

Кандидатурите за Управителния съвет са предложени съгласно изменените акционерни споразумения между Sinochem, която е най-големият инвеститор на Pirelli с дял от 37% и италианския съинвеститор Camfin, ръководен от дългогодишния главен изпълнителен директор на Pirelli Марко Тронкети Провера.

Италия блокира китайския контрол върху производителя на гуми Pirelli Всички промени в корпоративното управление на компанията трябва да бъдат обект на официален държавен контрол

Действията на Sinochem по промяна на споразуменията за управление с Camfin принудиха правителството в Италия да се намеси, съгласно правилата, предназначени да предпазят стратегически за страната активи от нежелано чуждестранно влияние.

Решенията на правителството гарантират, че Camfin, която притежава само 14,1% от Pirelli, назначава главния изпълнителен директор и запазва ключово влияние върху групата.

Sinochem избира 8 от 15-членния борд, а Camfin – 4, отбелязва Reuters.

Очаква се след управленските рокади Трокети Провера да премине на поста вицепрезидент в компанията. Той ръководи Pirelli от 1992 г. насам.