Натоварената седмица за американските пазари започна приглушено, като основните борсови индекси се повишиха леко, възстановявайки се от спадовете миналата седмица.

Dow Jones Industrial Average добави 0,6%, или около 210 пункта. S&P 500 и Nasdaq Composite отбелязаха ръст от 0,2%.

Основните двигатели на тазгодишното рали на акциите – Microsoft, Apple и Alphabet – загубиха поне по 1,1% в понеделник, като Alphabet е начело с 2,5% спад. Междувременно по-добре се представиха бяха финансовият, енергийният и индустриалният сектор.

Инвеститорите и анализаторите до голяма степен пренебрегнаха лошия ден за технологичните акции с аргумента, че известна волатилност е очаквана преди ключовия доклад за инфлацията в сряда и началото на сезона на корпоративните отчети по-късно през седмицата, коментира The Wall Street Journal.

5 причини, поради които бичият пазар на акциите в САЩ изнервя инвеститоритеспадът на акциите и скокът на доходността на облигациите миналата седмица след кръг от силни икономически данни показват колко крехък може да бъде настоящият бичи пазар

Компаниите извън технологичния сектор наскоро бяха подпомогнати от серия от изненадващо силни икономически данни. Въпреки широко разпространените страхове по-рано през годината, че рецесията е зад ъгъла, има малко доказателства за забавяне на американската икономика. Търсенето на работна сила все още е стабилно, потребителските разходи остават високи и дори пазарът на жилища показва признаци на възможно възстановяване.

В петък последният месечен доклад за работните места в САЩ показа, че икономиката е добавила малко по-малко работни места от очакваното през юни. Въпреки това нивото на безработица се е понижило до 3,6%, а заплатите са се повишили повече, отколкото очакваха икономистите.

Наемането на хора в САЩ леко спада, но без шанс да спре ръста на лихвитеРаботодателите в САЩ са добавили 209 000 работници през юни

Има обаче някои предупредителни признаци за забавяне извън САЩ.

Данни, публикувани преди началото на търговията в САЩ в понеделник, показаха, че производствените цени в Китай през юни са паднали с най-бързия си темп от повече от седем години, а индексът на потребителските цени е останал без промяна спрямо същия месец на миналата година – и двата показателя свидетелстват за слабо търсене във втората по големина икономика в света.

Това повлия на индекса Hang Seng в Хонконг вчера, който изтри натрупаните печалби по-рано през деня, падайки от 2,7 до 0,6%.

Срив на производствените цени в Китай, потребителските също остават нискиТова дава основание на политиците в страната да използват повече стимули за съживяване на слабото търсене

Американските пазари обаче до голяма степен останаха незасегнати, тъй като инвеститорите остават по-притеснени за инфлацията у дома, отколкото за дефлацията извън САЩ.

Тъй като инфлацията все още е доста над целта на Федералния резерв от 2%, повечето инвеститори очакват Фед да повиши референтната си лихва с четвърт процентен пункт до диапазон между 5,25% и 5,5% по-късно този месец.

Залозите, че Фед ще трябва да повиши лихвените проценти до по-високо ниво от очакваното и след това да ги остави там за по-дълго, наскоро доведоха до разпродажба на облигации и рязко увеличение на доходността им.

Траекторията на лихвите на Фед зависи от ключов доклад за инфлациятаДокладът за индекса на потребителските цени за юни, който е ключов показател за инфлацията, ще бъде публикуван в сряда

Миналата седмица доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации на САЩ се покачи отново над 4% за първи път от началото на март.

В понеделник доходността на референтните 10-годишни съкровищни бонове на САЩ се установи на 4,006%, спад от 4,047% в петък.

Много инвеститори и анализатори виждат тази нарастваща доходност като заплаха за акциите и очакват с нетърпение доклада за индекса на потребителските цени в сряда, като някои се притесняват, че лоши данни за инфлацията ще доведат до още по-висока доходност на облигациите.

В Европа водещите индекси на основните фондови пазари също закриха вчерашната сесия с ръстове, като паневропейският Stoxx 600 затвори търговията с 0,2% нагоре.