Пари Хедрик е основател на агенция за връзки с обществеността с 15 служители. В 12:32 ч. миналия петък той вече е край басейна.

По това време неговият екип в Crackle PR също не работи, разказва той за The Wall Street Journal.

Причината? Политиката на компанията „Вечните петъци“, в рамките на която Хедрик позволява на хората да работят до 13:00 часа в този ден от седмицата.

Всяка спешна задача, която може да изникне по-късно, все още не е нарушила тази традиция, добавя той.

Офисите в 10 големи града в САЩ са били пълни на 31,8% в последния петък на юни, в сравнение с 58,6% два дни по-рано, в сряда, според данни на Kastle Systems, цитирани от WSJ.

Мениджъри и служители организират срещи в петък по-рядко от всеки друг ден, според скорошен анализ на Boomerang, инструмент за планиране на срещи.

Да бъдат сред малцината късметлии, които получават свободни летни петъци, отдавна е предимство за професионалисти в индустрии като рекламата.

Скорошните експерименти с четиридневни работни седмици дават повече въздух и на служители и от други сектори.

Ами останалите от нас?

Не чакайте шефът да ви каже, че заслужавате почивка. Проправете си сами пътя към по-лека лятна работна седмица, съветва авторката на WSJ Рейчъл Фейнцайг.

Без повече работни петъци: 4-дневният режим доказва предимствата сиТози модел на заетост не само подобрява благосъстоянието на служителите, но и ги прави по-продуктивни Блокирайте чувството за вина със стегната работна дисциплина
За да успеете в 15:00 часа в петък отдавна да сте извън офиса, опитвайки нов сладолед, коктейл или пък четейки книга на сянка, започнете деня със списък с „най-важните неща“, съветва кариерният експерт Джес Вас. Запишете не повече от три работни задачи в него, но ключови за вашата работа в момента.
И след като отметнете този списък, изхвърлете чувството за вина.
Разбира се, ще трябва да следите входящата си поща, докато си поръчвате сладолед.
Това не означава, че мейл от шефа трябва да развали следобеда ви.
Ако той реши да раздава задачи в последния момент в петък следобед, задайте няколко мили въпроса. До кога му трябва това? Ако отговорът е възможно най-скоро, попитайте дали понеделник сутрин ще бъде добре.
След като уговорите краен срок, уверете се, че сте го получили в писмен вид.

Мозъкът работи по-добре, ако му спестите чувството си, че дължите повечеЧетири стратегии, които ще помогнат да постигате повече, като работите по-малко

Петък – ден за творчество


Когато става въпрос за извличане на петъчна свобода, опитайте да предложите на шефа си формат от рода на „задълбочени работни петъци“, което ще рече да използвате този ден за разпалване на креативността, казва Алеем Мауани, съосновател на софтуерната компания за управление на клиенти Streak, която дава на служителите около 10 почивни петъка всяко лято.


Свършете всичко най-важно от понеделник до четвъртък, съветва той. След това кажете на екипа си, че излизате офлайн в петък, за да мислите творчески, стратегически и мащабно.


Прекарайте два часа сутринта, като се фокусирате върху сложен проблем, който измъчва екипа ви. Напишете своето решение. Не го изпращайте на шефа си до понеделник.


„Ако го изпратите в петък, почти сигурно е да получите отговор в петък и да ви се наложи да останете онлайн“, предупреждава Мавани.


Вместо това намерете начин да се забавлявате така, че да натрупате нови идеи, свързани с подобряването на работата ви.

Правете нещо физическо и на открито, например тичайте, да плувайте, обиколете фермерски пазар.


Оставете ума си да блуждае и да прави свободни асоциации. И в понеделник вероятно ще свършите много повече и много по-ценна работа