Ръководителят на наемническата групировка "Вагнер" Евгений Пригожин е отхвърлил предложението бойците му да служат в руската армия.

Това съобщи президентът на Русия Владимир Путин пред в. "Комерсант", цитиран от BBC.

Разговорите са проведени само няколко дни след осуетения бунт на "Вагнер" на 23-24 юни.

Съгласно споразумението, което сложи край на краткотрайния бунт, на наемниците беше казано, че могат да се присъединят към редовната руска армия или да отидат в Беларус, близък съюзник на Русия, припомня BBC.

"Вагнер" водеше някои от най-кръвопролитните сражения, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Сега обаче групата вече не "участва в значителен капацитет в подкрепа на бойните операции в Украйна", отбелязват американски военни.

Коментарите бяха направени от говорителя на Пентагона Пат Райдър, който смята, че "по-голямата част" от бойците на "Вагнер" все още се намират в районите на Украйна.

Потвърдено от Кремъл: Путин и Пригожин са имали среща в Москва след бунтаСрещата, състояла се на 29 юни и на която са присъствали 35 души, е продължила

Пред изданието "Комерсант" Путин е заявил още, че 35 командири на "Вагнер", сред които и Пригожин, са присъствали на срещата в Кремъл на 29 юни. Той им е предложил няколко "възможности за работа", включително продължаване на службата под командването на старши командир на "Вагнер", известен с псевдонима Седой - Сива коса.

"Много от бойците на Вагнер кимаха, когато казвах това. А Пригожин, който седеше отпред и не ги виждаше, след като ме изслуша, каза: "Не, момчетата не са съгласни с това решение", добави президентът.

Той също така заяви, че "Вагнер не съществува", когато беше попитан дали групата ще бъде запазена като бойна единица. "Няма закон за частните военни организации. Тя просто не съществува."

Този "труден въпрос" как да се легализират бойците на "Вагнер" трябва да се обсъди в парламента, смята Путин.

Вагнер се готви да предаде тежкото си въоръжение, твърдят руските военниМосква оттегля обвиненията срещу бунтовниците. Лидерът на Беларус каза, че в ситуацията „няма герои“

Изглежда, че Кремъл иска да направи разлика между главния командир на "Вагнер" и обикновените бойци, поставяйки клин между тях, коментира руският редактор на BBC Стив Розенберг. Според него, това обяснява опитите на руските държавни медии да дискредитират Пригожин.

Сегашното местонахождение на Пригожин остава неизвестно.

Междувременно, президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Пригожин трябва да се пази от отравяне след бунта.

"Само един Бог знае какво е възможно да направи той. Ние дори не сме сигурни къде се намира и какви отношения има с Путин. Ако бях на негово място, щях да внимавам какво ям. Щях да следя менюто си", каза Байдън.

В коментар след срещата на върха със скандинавските лидери в Хелзинки, той заяви, че няма как Путин да спечели войната в Украйна. "Той вече е загубил тази война", каза президентът.

Според Байдън, руският президент в крайна сметка "ще реши, че не е в интерес на Русия, икономически, политически или по друг начин, да продължава тази война. Но не мога да предвидя как точно ще се случи това".

Байдън може да спре войната в Украйна за 5 минути, според ЗеленскиПрезидентът на Украйна се обърна към американците, скептично настроени към продължаването на помощта за страната му

Байдън изрази "надежда и очакване", че Украйна ще постигне достатъчен напредък в настоящата си контраофанзива, за да се стигне до мирно решение чрез преговори.

На този фон, командирът на украинската армия Олександър Тарнавски заяви пред CNN, че армията е получила първата пратка касетъчни боеприпаси, обещана от САЩ. Той подчерта, че те ще имат значение за съдбата на Украйна на фронтовата линия.

"Току-що ги получихме, все още не сме ги използвали, но те могат коренно да променят хода на битката", заяви Тарнавски.