Досегашният управител на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев ще запази поста си след като беше преизбран за още един мандат.

Това решиха депутатите с 155 гласа „за“, 67 „против“ и нула „ „въздържали се“.

За поста Радев се състезаваше с предложения от „Възраждане“ финансист Любомир Христов, който получи подкрепата на 39 депутати, съобщи БНТ.

Димитър Радев беше избран за управител на Българската народна банка на 15 юли 2015 година и вече управлява осем години.

Опитът на управляващите миналата година да изберат нов управител се провали. Тогава кандидатите бяха двама – Андрей Гюров от "Продължаваме Промяната" и Любомир Каримански от "Има такъв народ", припомня БНТ.

Сега Димитър Радев беше издигнат за втори мандат от ГЕРБ-СДС и подкрепен от ПП-ДБ.

Управителят на БНБ: 1 януари 2025 г. е възможна дата за еврозоната

Той е магистър по финанси, работил е дълги години в Министерството на финансите, за периода от 1992 - 2001 г. неколкократно е заместник-министър на финансите. Заемал е и различни длъжности в МВФ.

С избора му за втори мандат, той става най-дълго управлявалият БНБ.

И двамата кандидати за управител представиха концепции в бюджетна комисия през миналата седмица, според които България трябва да бъде приета в еврозоната, но докато Радев иска това да стане максимално бързо, Христов смята, че трябва да се изчака.

Три са кандидатурите за управител на БНБ след изтичане на крайния срокПри гласуването на кандидатурите в пленарната зала за избран се смята кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители

"Утре ще номинирам Андрей Гюров и Петър Чобанов за подуправители на Българската народна банка (БНБ)". Това заяви Димитър Радев на брифинг в парламента, след като Народното събрание го избра на поста.

„Едно от най-важните условия, които поставих, когато приех да бъда номиниран за управител, беше, че ръководството на БНБ трябва да бъде избрано с широка политическа подкрепа.

Широката политическа подкрепа е силен фактор за независимостта на централната банка“, посочи той, цитиран от БТА.

В момента в Управителния съвет влизат освен управителя Димитър Радев, тримата подуправители Калин Христов на управление „Емисионно“, Нина Стоянова на управление „Банково“, Радостин Миленков на управление „Банков надзор“ и трима члена – Людмила Елкова, Николай Неновски и Илия Лингорски.