Ръководителят на службата за външно разузнаване на Великобритания MI6 призова руснаците, които са против войната в Украйна, да "обединят усилията си" с британските агенти и да сложат край на кръвопролитията.

Във втората си реч, откакто стана ръководител на тайното разузнаване през 2020 г., Ричард Мур прогнозира, че не се очертава перспектива Русия да възстанови инерцията си в Украйна.

Произнасяйки речта си в британското посолство в Прага, той сравни настоящата ситуация в Украйна с Пражката пролет през 1968 г., когато Съветският съюз потушава либерализиращите реформи.

"Докато стават свидетели на продажността, борбите и безсърдечната некомпетентност на своите лидери – човешкият фактор в най-лошата му форма, много руснаци се борят със същите дилеми, както техните предшественици през 1968 г.", каза Мур.

"Приканвам ги да направят това, което направиха други през последните 18 месеца и да се обединят с нас. Вратата ни е винаги отворена... Техните тайни ще бъдат на сигурно място при нас и заедно ще работим, за да сложим край на кръвопролитията.", заяви той.

Шефът на британското разузнаване предели решението на Иран да снабди Москва с безпилотни самолети като "безсъвестно" и предизвикало вътрешни разпри на най-високо ниво в режима в Техеран.

Игри на дипломация: Ще запази ли Европа крехкото ядрено споразумение с ИранВъпреки развалянето на официалната сделка през 2018 г., от април 2021 г. ЕС поднови официалните преговори с Иран във Виена

Мур предупреди, че Китай и Русия се надпреварват в овладяването на технологии като изкуствения интелект и квантовите изчисления. Заяви, че AI трябва да допълва работата на разузнавателните агенции, но няма да замени агентите, които могат да разкриват тайни, недостъпни за технологиите.

"Човешкият интелект в епохата на изкуствения все повече ще се дефинира като онова, което машините не могат да правят, макар че трябва да очакваме границата на възможностите им да напредва със смайваща скорост.", допълни той.

MI6's door is ‘always open’ to Russians who are unhappy with Vladimir Putin’s regime, says UK spy chief Richard Moore.

Що се отнася до заплахата, която представлява Китай, шефът на MI6 разкри в интервю за Politico, че агенцията му отделя повече ресурси за Китай, отколкото където и да било другаде, като същевременно е необходимо да се поддържат отворени линиите за комуникация с Пекин.

Според него е "абсолютно необходимо да се ангажираме с Китай по простата причина, че ако не го направим, нито един международен проблем от каквато и да е важност няма да може да бъде решен".