Докато големите производители все още се опитват да ни убедят, че бъдещето принадлежи на електрическите превозни средства, най-богатите представители на обществото вече са преминали към електрически яхти.

Компанията Sunreef Yachts наскоро представи второто си поколение Sunreef 80 Eco.

Според компанията това е "екологично отговорен луксозен плавателен съд, съчетаващ електрическо задвижване, жилищно пространство, надеждни ветроходни характеристики и най-новите екологични технологии в индустрията", пише BusinessInsider.

Бившият шампион във Формула 1 Нико Розберг наскоро се повози на една от тях и даде вътрешен поглед към луксозната играчка с видео представяне.

Трябва да се отбележи, че след като се оттегли от състезанията, Розберг се превърна в "почитащ Илон Мъск" технологичен инвеститор и екопредприемач.

Така че този тип технологии са важни за него, дори да са недостъпни за вас и приятелите ви, отбелязва BusinessInsider.

Базовата цена на Sunreef 80 Eco е 9,5 млн. долара и непрекъснато се увеличава.

Първото нещо, което се забелязва в яхтата, е слънчевата батерия, която е извита и вградена в корпуса, покрива и дори в мачтата на платното. Панелите покриват над 160 кв. м. Има и вятърни генератори, които помагат за презареждането на батерията и захранват уредите и тендера, като всички те са електрически.


sunreef-yachts-eco.com

С едно пълно зареждане на батерията яхтата може да плава до 10 часа със скорост 8-10 възела. Има дизелов генератор на борда като резервен вариант за по-дълги пътувания. Друга приятна характеристика от екологична гледна точка е липсата на шумово замърсяване. Когато двигателят работи на батерия, той е почти напълно безшумен.

Разбира се, не може да има луксозна яхта без луксозни удобства, а Sunreef е заредена с тях.

Версията на Розберг е снабдена със самовъзпроизвеждащо се пиано и чифт бягащи пътеки TechnoGym на палубата. Всяка от тях струва около 4 000 долара.


sunreef-yachts-eco.com

Луксозната каюта е оборудвана с огромно пространство за съхранение, гардероб и душ, а интериорът е копие на стая от петзвезден хотел, допълва BusinessInsider.