Руското министерство на отбраната обвини Украйна в "терористична" атака с дрон срещу Москва.

Кметът на града заяви, че две сгради са били ударени, а медиите съобщиха, че недалеч от сградите на министерството на отбраната са открити отломки, съобщи Reuters.

Министерството на отбраната заяви в Telegram, че два дрона "са били потиснати и са се разбили". Кметът Сергей Собянин заяви, че две нежилищни сгради са ударени около 4 ч. сутринта, като добави, че няма "сериозни щети или жертви".

Не е ясно дали безпилотните самолети са се ударили в сградите, след като са били свалени, или са се насочили към тях умишлено. Нито Министерството на отбраната, нито кметът съобщиха къде са били прихванати дроновете.

Путин: Украинската контраофанзива се провалиТова е заявил руският президент пред беларуския лидер Александър Лукашенко

Държавните информационни агенции на Русия съобщиха, позовавайки се на службите за спешна помощ, че части от дронове са открити близо до сграда на Комсомолския проспект, който минава през центъра на Москва. Мястото се намира на около 2 км от сградите на военното ведомство.

Затворено е движението по Комсомолския проспект, както и по Лихачовския проспект в южната част на Москва, където е повредена висока офис сграда, съобщават руските информационни агенции.

"Бях заспала и ме събуди взрив, всичко започна да се тресе", разказва Полина, млада жена, която живее близо до високата сграда на Лихачов проспект, цитирана от Reuters.

Телевизионният канал на руското министерство на отбраната "Звезда" публикува в Telegram кратко видео, на което се вижда високата сграда със счупени прозорци на последните етажи и повредена конструкция.

Предполагаемата атака идва след близо седмица на продължаващи руски удари по южното украинско пристанище Одеса, където в неделя ракети убиха един човек, раниха десетки и нанесоха сериозни материални щети на историческа православна катедрала, част от наследството на ЮНЕСКО.

Киев не даде незабавен коментар. Украйна почти никога не поема публично отговорност за нападения в Русия или на контролирана от Русия територия в Украйна, но през последните месеци заявява, че унищожаването на руската военна инфраструктура помага на контранастъплението на Киев, допълва Reuters.