Гигантът в луксозната индустрия LVMH представи договор за спонсориране на Олимпийските игри в Париж през 2024 г. заедно с влизащите в групата Louis Vuitton и Dior, марките за шампанско и спиртни напитки Moët Hennessy и бижутерската компания Chaumet, която ще изработи медалите за събитието.

Групата ще спонсорира и спортисти, включително френския плувец Леон Маршан, а козметичният бранд Sephora ще спонсорира щафетата на олимпийския огън, заявиха от LVMH. Френската делегация ще бъде облечена от Maisons на LVMH.

Условията на сделката, която е договорена от Антоан Арно, едно от петте деца и наследници на председателя и главен изпълнителен директор на LVMH Бернар Арно, не бяха разкрити, съобщи CNN. "Игрите са възможност Франция да блесне", заяви Антоан Арно при анонсирането на новината.

Тъй като до Олимпийските игри остава само година, преговорите на късен етап между Организационния комитет на Париж 2024 и най-голямата луксозна група в света, която е и най-ценната компания в Европа с пазарна капитализация от над 400 млрд. евро, предизвикаха голям интерес във Франция.

Очаква се церемонията по откриването, която ще се проведе край река Сена, а не на стадион, да бъде най-гледаното събитие в историята на Олимпийските игри.

Сред другите спонсори на световното спортно събитие са Airbnb, Alibaba, Coca-Cola и Toyota. Партньорството обаче може да крие и рискове за имиджа на компаниите, отбелязва CNN.

LVMH е първата европейска компания, надхвърлила стойност от $500 млрд.Компанията отчете 17% ръст на продажбите за първото тримесечие по-рано този месец

Подготовката за Олимпийските игри е обвързана с глобалната геополитика, а споровете по вътрешни въпроси могат да привлекат общественото внимание.

Спорът за участието на руски и беларуски спортисти вече хвърли сянка върху Париж 2024.

На този фон, вътрешните проблеми като месеци на улични протести и насилие във връзка с пенсионната реформа на Макрон и вълната от безредици след убийството на тийнейджър от северноафрикански произход, поставиха в центъра на вниманието нестабилния социален климат във Франция, допълва CNN.

Междувременно, цените на хотелите в Париж вече започват да се покачват. Европейският потребителски център – Германия съветва феновете да не чакат твърде дълго, за да си резервират хотел, предаде ДПА. "Цените вече се покачват рязко", заяви говорителка на центъра.

1,1 милиарда евро са щетите за бизнеса след бунтовете във Франция200 предприятия са разграбени, а 300 банкови клона и 250 магазина са разрушени

Настаняване, което е струвало 900 евро за дълъг уикенд през 2023 г., вече е скочило до над 3000 евро за август 2024 г.

Към настоящия момент има силно търсене за настаняване в близост до местата на спортните прояви. Въпреки това все още има свободни стаи, допълва световната агенция, цитирана от БТА.

Във френската столица над 85 000 хотелски стаи са на разположение за гости, а в региона на Ил-дьо -Франс ще има още 75 000 стаи, според местния туристически комитет.

Олимпийските игри в Париж започват на 26 юли 2024 г.