Украйна ще продължи да нанася удари по Крим и Керченския мост, който го свързва с руската суша.

Това заяви министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников в интервю за CNN, като същевременно призна, че планът за бавната контраофанзива изостава от графика.

Докато през изминалата седмица Русия обстрелваше южния пристанищен град Одеса и околния регион, Украйна продължи да нанася удари на територията на Крим.

Във вторник украински безпилотни самолети удариха склад за боеприпаси, само седмица след като морски безпилотни самолети удариха моста в Керч.

"Всички тези цели са официални, защото това ще намали капацитета им да се бият срещу нас и ще помогне да се спаси животът на украинците", заяви Резников.

Запитан дали целта на Украйна е трайно да извади от строя моста към Крим, Резников отговори:

"Нормална тактика е да разрушиш логистичните линии на врага си, за да спреш възможностите да получиш повече боеприпаси, повече гориво, повече храна и т.н. Ето защо ще използваме тази тактика срещу тях". Той обвини Русия, че действа като "терористична държава".

Русия излиза от сделката за износ на украинско зърно през Черно мореСделката, сключена с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, имаше за цел да облекчи световната продоволствена криза

Междувременно безпилотни самолети обстрелваха пристанищната инфраструктура в региона на Одеса, като се насочиха към ключови складове на зърнени запаси, след като Москва се оттегли сделката за зърно, позволяваща износ на украинска пшеница за международните пазари. "Този подход е абсурден, но е реален и затова е ново доказателство, че те са терористична държава", каза Резников.

Високопоставени руски служители заявиха, че рязкото увеличаване на атаките е отговор на смъртоносната експлозия на стратегическия Керченски мост в окупирания от Русия Крим по-рано този месец.

"Русия се опита да обясни, че това е отговор за някои взривове на тяхна територия, но те се бият с цивилни", каза Резников. "Ето защо ги наричам мародери, изнасилвачи и убийци", допълни той.

Извънредна ситуация на Кримския мост, взрив уби двама душиСъоръжението е основна артерия за снабдяване на руските войски в Украйна

Запитан дали Украйна планира да засили атаките срещу руски кораби в Черно море като ответна мярка, отговори: "Имаме капацитет. Имаме оръжия, както направихме с крайцера "Москва", и ако ни заплашват в Черно море, ще трябва да отговорим".

Гордостта на руския флот, ракетният крайцер "Москва", потъна в Черно море през април при нападение, за което претендираха украински официални лица, припомня CNN.

През последните седмици украинските сили за противовъздушна отбрана противодействат на подновените руски атаки срещу Одеса, тъй като Киев се опитва да пробие плътната отбрана на Москва в югоизточните региони.

Но изтощителната контраофанзива на Украйна не доведе до значителен пробив, въпреки че западните съюзници предоставят помощи за милиарди долари, за да засилят военната мощ на Киев и обучават стотици войници.

Резников обаче настоява, че операцията "върви по план": "Нашите генерали, нашите командири виждат реалната ситуация на бойното поле. И отново трябва да повторя, че основната ценност за нас е животът на нашите войници".

Украйна в хватката на времето: Контраофанзивата на Зеленски губи инерцияНай-големият проблем за Украйна е, че сезонните фактори ограничават времето за пробив на руската отбрана

Запитан дали планът изостава от графика, той признава, че е така. Ако украинските сили успеят да пробият успешно значителните отбранителни линии на Москва по украинското крайбрежие на Азовско море, което свързва Крим с Донбас, Резников заяви, че това ще бъде "добър резултат" за Киев.

"Трябва да го направим, мислейки за живота на нашите войници, а не на руснаците. Те използват войниците като пушечно месо. Това е война и мисля, че ще покажем на света, че ще я спечелим ", каза той, акцентирайки, че Украйна си връща територии в Херсонска и Харковска област.

Резников заяви, че обучението на украинските пилоти за F-16 ще започне през август, като добави, че ако Киев разполагаше с изтребителите сега, те "със сигурност" щяха да помогнат за постигането на по-голям напредък в контраофанзивата.

Той допълни, че тази седмица ще представи на САЩ доклад за използването на спорните касетъчни боеприпаси, доставени в Украйна. Високо разрушителните касетъчни боеприпаси са забранени от Великобритания, Франция, Германия и други ключови съюзници на САЩ, но САЩ и Украйна не са подписали забраната, както и Русия, уточнява CNN.

Зеленски благодари на Байдън, но остава разочарован за членството в НАТОБайдън заяви, че очаква с нетърпение деня, в който Украйна официално ще се присъедини към НАТО

В интервюто с министъра на отбраната се засяга и темата за членството на Украйна в НАТО.

Срещата на върха в литовската столица Вилнюс преди две седмици започна с настояване от украинския президент Володимир Зеленски Украйна да получи покана за блока, въпреки съпротивата на съюзниците.

В интервюто си за CNN Резников призна, че Украйна вероятно ще може да се присъедини към алианса едва след края на войната. "След победата, след това, това ще бъде в интерес на НАТО, защото ние станахме истински източен щит", заяви той.

Според министъра, Украйна е придобила "реален боен опит - как да възпира руснаците и да ги побеждава с помощта на стандартно оръжие на НАТО".

Прогнозира, че кандидатурата за членство ще бъде приета през юли 2024 г., когато е планирана среща на върха на НАТО във Вашингтон по повод 75-годишнината на Алианса.

Запитан дали смята, че войната ще приключи до следващото лято, военният министър светкавично заявява: "Да, ние ще спечелим тази война!".