САЩ и техните западни съюзници очакват Китай да помогне за разрешаването на проблемите, произтичащи от ефектите след напускането на Русия на черноморската зърнена сделка, която бе сключена през юли миналата година под егидата на Организацията на обединените нации (ООН).

Китай е бил най-големият получател на украински селскостопански продукти по споразумението, позволяващо износа на украински земеделски стоки, съобщава CNBC, цитирана от БТА.

Почти година след като договореността влезе в действие обаче Русия се оттегли от споразумението, посочвайки като аргумент разочарованието си, че сделката е от полза само за Украйна.

Споразумението облекчи военноморската руска блокада в Черно море и създаде морски хуманитарен коридор, през който преминаха повече от 1000 кораба, превозващи близо 33 милиона метрични тона украинска пшеница, ечемик, царевица и слънчогледов шрот.

От началото на сделката китайските пристанища са посрещнали 8 милиона метрични тона украински селскостопански продукти, прибирайки лъвския дял от пая, според данни, предоставени от ООН.

Русия излиза от сделката за износ на украинско зърно през Черно мореСделката, сключена с посредничеството на ООН и Турция през юли миналата година, имаше за цел да облекчи световната продоволствена криза

"Китай е най-големият купувач на украинско зърно и така с разпадането на черноморската зърнена сделка, натискът върху Пекин изключително ще се засили по отношение на инфлацията на храните", казва в интервю за CNBC Дейвид Ридел, основател на Riedel Research Group. По думите му Китай може да се е запасил до известна степен преди разпадането на споразумението, но подобни запаси биха стигнали за седмици, а не за месеци.

Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд във вторник съобщи, че за администрацията на президента Байдън ще бъде приоритет нарастващата световна продоволствена криза, предизвикана частично от краха на черноморската зърнена сделка.

Данните на ООН, публикувани на официалната страница на организацията, показват, че седем кораба със селскостопански стоки от Украйна са достигнали до България, като част от черноморската зърнена сделка. Четири от тях са превозили 50 335 метрични тона слънчогледов шрот, други два са транспортирали 9701 метрични това слънчогледово олио, а един кораб - 8800 метрично тона слънчогледови пелети.

Общият обем на украинска земеделска продукция, внесена в България благодарение на черноморската зърнена сделка, се равнява на 68 836 метрични тона, посочва БТА, позовавайки се на данните на ООН.

Украинската земеделска продукция, изнесена чрез кораби благодарение на зърнената сделка, е представлявала 32 856 036 метрични тона. Това означава, че едва 0,2% от украинските продукти са стигнали до България.