Инвеститорите, анализиращи здравето на икономиката на САЩ, имаха десетки добри дни на фондовите пазари през последните месеци.

Изминалата седмица обаче може би дава предупредителен изстрел.

Понижаването на кредитния рейтинг на САЩ от Fitch предизвика разпродажба на облигации и акции, намалявайки доверието, че страната може да овладее инфлацията, като същевременно избяга от рецесията.

И трите основни индекса се понижиха в петък, завършвайки седмицата на червено, със загуби, обхващащи големите банки, технологичните компании и автомобилните производители.

Dow Jones Industrial Average загуби 1,1% тази седмица.

Технологичният Nasdaq изтри 2,9%.

S&P 500 падна с 2,3%.

САЩ може да не си върнат скоро безрисковия AAA рейтинг от FitchПонижаването на рейтинга на САЩ предизвика разпродажба на акции и облигации

Спадът в цените на облигациите след понижаването на кредитния рейтинг на САЩ доведе доходността на дългосрочния държавен дълг близо до най-високите му нива от миналия ноември. Това постави под въпрос ползата от притежаването на акции, отклонявайки търговците от активи с по-висок риск, посочва The Wall Street Journal.

Трите основни индекса в САЩ отбелязват значителен ръст от началото на годината, но инвеститорите все още анализират дали и как повишаването на лихвените проценти на Федералния резерв до 22-годишни върхове ще забави най-голямата икономика в света през следващите месеци.

Много индикатори за перспективите за инфлацията в САЩ продължават да предлагат смесени послания. В петък Министерството на труда съобщи, че американските работодатели са добавили 187 000 работни места през юли, което показва, че наемането на служители се е забавило от миналото лято. Заплатите обаче продължават да растат с бързи темпове.

Мерките на Фед не забавят потреблението, правителството на САЩ плаща ценатаЦентралните правителства могат да влязат в

Доходността на референтните 10-годишни държавни облигации се понижи в петък, но остана над 4,060% за седмицата, затваряйки близо до най-високото си ниво от повече от десетилетие. Доходността на 2-годишните държавни облигации, която се влияе повече от очакванията за лихвените проценти на инвеститорите, падна до 4,791%.

Тези проценти предизвикаха отдръпването на много инвеститори от акциите в повечето сектори на S&P 500. Акциите в сектора на комуналните услуги, обикновено ценени заради тяхната стабилност и изплащане на дивиденти, бяха най-зле представилите се, спадайки с 4,7% за седмицата.

Енергийните компании бяха едно от малкото светли точки на пазарите, движени нагоре от цените на петрола, които достигнаха най-високите си нива от април. Референтните цени на суровия петрол в САЩ се повишават за шеста поредна седмица, затваряйки на 82,82 долара за барел.

Amazon стабилизира бизнеса си с онлайн търговия, облакът все още буксуваПечалбата на компанията от Сиатъл за Q2 е почти двойна спрямо прогнозите на анализаторите

По отношение на корпоративните отчети, акциите на Amazon.com бяха големият печеливш в петък, като скочиха с 8,3%, след като технологичният гигант надмина очакванията за тримесечната си печалба.

Акциите на Apple паднаха с 4,8%, след като производителят на iPhone съобщи, че приходите му са намалели за трето поредно тримесечие, отбелязвайки най-дългия спад на продажбите на компанията от 2016 г.

Приходите на Apple спадат, но бизнесът с услуги достига рекорден връхОбщите приходи от iPhone, които обикновено са основен двигател на печалбите на Apple, не достигат прогнозите на анализаторите

Спадовете в петък дойдоха въпреки че корпоративните печалби до голяма степен надминават очакванията на Уолстрийт.

От 422 компании в S&P 500, отчели тримесечни резултати, 79% надхвърлят прогнозите, спрямо средните 66% от 1994 г. насам, по данни на Refinitiv

Някои инвеститори отбелязват обаче, че очакванията за печалбите са били доста занижени.

Сезонът на печалбите заплашва ръста на акциитеИнвеститорите казват, че оптимизмът на пазарите може да се изпари, ако печалбите се свият допълнително

За разлика от САЩ водещите индекси на основните европейски фондови пазари закриха търговията в петък с повишения.

Паневропейският индекс Stoxx 600 регистрира ръст с 0,3%, като повечето сектори бяха оцветени в зелено. Акциите на британския промишлен гигант Rolls-Royce бяха едни от най-добре представящите се, покачвайки се с 7,44% след като компанията съобщи, че основната ѝ оперативна печалба е скочила повече от петорно през първите шест месеца на 2023 г. на годишна основа, достигайки 673 милиона лири, спрямо 125 милиона лири през същото шестмесечие на миналата година.