Американската банка JPMorgan е спряла да обработва плащанията за Руската земеделска банка.

Това съобщи Русия и поиска от Вашингтон действия, а не обещания, за да помогне на руското зърно и торове да достигнат до световните пазари, съобщава Reuters.

През последните няколко месеца JPMorgan обработваше някои плащания за износ на руско зърно с уверения от Вашингтон. Тази седмица обаче това сътрудничество беше прекратено, съобщи руското външно министерство в петък.

"Директният канал между Руската земеделска банка и JPMorgan беше затворен на 2 август", заяви говорителят на външното министерство Мария Захарова, цитирана от руски медии.

Организацията на обединените нации, Държавният департамент на САЩ и JPMorgan отказаха коментар по случая.

JPMorgan Chase планира инвазия на европейските пазариТози ход ще засили още повече конкуренцията между европейските съперници на един пренаселен пазар

Миналата година Москва разреши безопасния износ на украинско зърно през Черно море по силата на споразумение, което обаче прекрати на 17 юли тази година. Русия има списък с искания, които иска да бъдат изпълнени, преди да се върне към споразумението.

По силата на свързан пакт – също с посредничеството на ООН през юли 2022 г., служителите на ООН се съгласиха да помогнат на руския износ на храни и торове да достига до световните пазари.

"Веднага след като това бъде направено, тази сделка ще бъде незабавно подновена", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери в петък.

Ключово руско искане беше повторното присъединяване на Руската земеделска банка към международната платежна система SWIFT. Тя беше изключена от системата от Европейския съюз през юни 2022 г. след нахлуването на Русия в Украйна.

Говорителят на външното министерство Захарова допълни, че Западът и ООН "са се опитали да представят обработката на плащанията от JPMorgan като работеща алтернатива на SWIFT".

В търсене на печалби: Руските банки се насочват към вътрешния си пазар Според анализите може да се говори за почти пълна адаптация на банките в страната към предизвикателствата от 2022 г.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви пред репортери в четвъртък, че Вашингтон ще продължи да прави "каквото е необходимо", за да гарантира, че Русия може свободно да изнася храни, ако сделката за черноморското зърно бъде възобновена.

Макар че руският износ на храни и торове не е обект на западните санкции, наложени след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г., Москва заяви, че ограниченията по отношение на плащанията, логистиката и застраховките са възпрепятствали доставките, допълва Reuters.

Високопоставеният служител на Държавния департамент на САЩ по въпросите на санкциите Джеймс О'Брайън коментира в петък, че Русия трябва да е наясно какво иска.

"Тя постави редица различни искания и всички са свързани с това, че различни руски институции не получават услуги от частния сектор. Ние ясно заявихме, че сме готови да помогнем по всеки един от тези въпроси. Русия изнася рекордни количества зърно. Така че, оплакванията й се равняват на незначителни твърдения за една система, която работи много добре", обясни той.

Русия има възможност да изнесе най-малко 55 млн. тона зърно през пазарния сезон 2023/24 г., което е малко по-малко от очакваните рекордни 57 млн. тона през сезон 2022/23 г., заяви руският Зърнен съюз миналия месец.

Украинският износ за сезон 2022/23 г. е почти 49 млн. тона, според данни на Министерството на земеделието. Близо 33 млн. тона от тях са доставени в рамките на сделката за Черно море.

Путин обеща безплатно зърно на африканските си съюзнициПредложените дарения изглеждат като награда за близките африкански съюзници на Русия, особено в условията на покачване на цените на пшеницата

Западните държави обвиниха Русия, че използва храните като оръжие за война, като се отказва от Черноморската сделка, помагаща за намаляване на световните цени на храните, а след това извърши многократни въздушни удари по украинските пристанища и складове за зърно.

Русия от своя страна се оплаква, че до най-бедните страни не достига достатъчно украинско зърно.

Организацията на обединените нации твърди, че сделката е помогнала на всички, тъй като е довела до намаляване на цените с 23 % спрямо рекордните стойности в седмиците след нахлуването в Украйна.