В края на миналата година Nikkei Asia съобщава, че Япония планира да добави хиляди служители към военното си звено за киберзащита. Сега става ясно какво мотивира Токио за това решение - според доклад на Washington Post китайски хакери са имали "дълбок, постоянен достъп" до японските отбранителни мрежи.

Твърди се, пише Engadget, че когато в края на 2020 г. Агенцията за национална сигурност е открила пробива за първи път, началникът на АНС и командващ киберкомандването на САЩ генерал Пол Накасоне е отлетял за Япония заедно със заместник-съветника на Белия дом по националната сигурност Матю Потингер, за да съобщи за пробива на официални японски представители.

Севернокорейски хакери са пробили водещ руски производител на ракети Инцидентът показва, че изолираната страна е готова да се насочи дори към своите съюзници в опит да се сдобие с критични технологии


Въпреки че дори министър-председателят на Япония е бил информиран, Washington Post съобщава, че хакерските атаки от Китай са били проблем за страната в продължение на няколко месеца, като са стартирали „в края на управлението на Тръмп и в началото на 2021 г.“

Киберкомандването на САЩ първоначално е предложило на Япония помощ за прочистване на системите ѝ от зловреден софтуер, но според съобщенията са получили отказ, тъй като страната не се е чувствала комфортно, когато военни от друга държава са имали достъп до системите ѝ. Вместо това Япония е избрала да използва местни частни компании за сигурност, които да открият уязвимостите, като разчита на САЩ само за насоки относно това, което те са открили.

В крайна сметка Япония ще приеме по-активна стратегия за национална сигурност, за която се твърди, че включва ново киберкомандване за денонощно наблюдение на мрежите и до 4000 активни служители по киберсигурност, посочва още Engadget, а в свой анализ на случая Forbes акцентира:

Вълна от кибератаки с цел откуп залива западните държавиПроучване на Malwarebytes показва огромен скок на рансъмуер атаките от юли 2022 г. до юни 2023 г.


„Това не е първият докладван случай на хакерска атака, спонсорирана от китайската държава. Това се случва все по-често, тъй като Пекин разширява възможностите си в киберпростраството. Миналия месец базирани в Китай хакери получиха достъп до имейл акаунтите на около 25 организации, включително правителствени агенции на САЩ. Сред засегнатите бяха служители в Държавния департамент и Министерството на търговията на САЩ, включително имейл акаунтът на министъра на търговията Джина Реймондо и на посланика на САЩ в Китай. По данни на Microsoft Китай се е насочил и към транспортни, комуникационни и комунални системи. През май компанията заяви, че е разкрила "скрита и целенасочена" дейност за получаване на достъп до организации от критичната инфраструктура в САЩ, извършвана от свързана с китайското ръководство организация“.