Италианската агенция за киберсигурност съобщи, че хакерски атаки са направили невъзможен достъпа до някои от услугите на поне пет банки в страната.

Говорител на агенцията заяви пред Reuters, че сред банките, обект на атаката, са Intesa Sanpaolo, Monte dei Paschi di Siena, BPER Banca, FinecoBank и Banca Popolare di Sondrio.

Агенцията "идентифицира повторното активиране на кампаниите за атаки за отказ на услуга (DDoS) от проруски групи срещу национални институционални субекти", се казва в изявлението.

При DDoS атаките хакерите се опитват да наводнят мрежата с необичайно големи обеми трафик на данни, за да я парализират, допълва Reuters.

Италианските банки отчитат рязък спад на депозититеКомбинацията от висока инфлация и повишаващи се лихвени проценти накара спестителите да търсят по-добри лихви

Източник от една от банките, станали обект на атаката, заяви, че сайтът им се е сринал поради големия трафик, но само за кратък период от време, а мобилното приложение е работило редовно.

Агенцията за киберсигурност съобщи, че е предоставила експертна помощ на банките, които са станали обект на атаки от страна на активисти от групата Noname057(16), за да се смекчи ефектът от зловредните действия.