Цените на ориза се повишиха до най-високите си стойности от почти 12 години насам заради забраната за износ на ориз от Индия и неблагоприятните климатични условия, които могат да повлияят на производството, съобщава Агенцията по храните на ООН (FAO), цитирана от CNBC.

Индексът на цените на ориза на организацията по прехрана и земеделие за юли се е повишил с 2,8% до 129,7 пункта. Показателят е с 19,7% по-висок в сравнение с предходната година и представлява най-високата номинална стойност от септември 2011 г. насам, сочат данните на FAO. Най-резките увеличения на цените идват от Тайланд.

"Притесненията относно потенциалното въздействие на Ел Ниньо върху производството при някои доставчици оказаха допълнителна подкрепа на цените, както и предизвиканите от дъждовете прекъсвания и променливостта на качеството при продължаващата лятно-есенна реколта във Виетнам", се посочва в доклада.

Ел Ниньо е климатично явление, характеризиращо се с екстремни температури и метеорологични условия, които могат да повлияят много негативно върху живота и препитанието на хората.

Цените на суровините засилват страховете за глобална рецесияОт началото на годината индустриалните метали са се понижили с 3,79%, а енергийните суровини като петрол и газ - с 23%


Индия, която е водещ износител в света, забрани износа на бял ориз, който не е басмати, на 20 юли, тъй като правителството се стреми да ограничи рязкото покачване на цените на хранителните продукти в страната и да гарантира, че има достатъчно доставки на вътрешния пазар "на разумни цени".

На страната се падат повече от 40% от световната търговия с ориз. FAO отбелязва, че ограничението на износа на Индия "поражда съществени опасения за продоволствената сигурност на голяма част от населението на света".

Цените на ориза се движат на десетилетни върхове, като фючърсите на необработения ориз се търгуваха за последно на цена от 16,02 долара за квинтал (48.95 килограма), посочва още CNBC и предупреждава, че тези и без това високи нива могат да продължат да вървят нагоре.

"Най-вероятно ще видим по-висок индекс на цените на ориза на FAO за август 2023 г. спрямо юли 2023 г.", коментира пред медията Окар Тякра, старши анализатор в световната банка за храни и земеделие Rabobank, и допълва, че забраната за износ на бял ориз (без басмати) от Индия идва в момент на сезонно ниски запаси в основните световни доставчици, особено в Азия.

Годината на несбъднатия стопански апокалипсисЛъчезар Богданов: „Краят на света“ не се случи, независимо от шока с енергийните доставки и войната


Цените могат да нараснат още повече, ако и други държави последват примера на Индия и въведат ограничения върху износа.

"Цените могат да се повишат още много, ако страните вносителки се опитат да се запасят с ориз за вътрешна продоволствена сигурност, а страните износителки въведат ограничения върху износа", предупреждава Самаренду Моханти, регионален директор за Азия в Международния център по картофите.

Ел Ниньо може допълнително да засили рисковете за световното производство в други големи азиатски производители на ориз като Тайланд, Пакистан и Виетнам.

Когато Ел Ниньо добави гориво към огъня: Рекордни жеги, наводнения и пожариМинлият месец е бил най-горещият юни в 174-годишните данни, поддържани от Националната администрация за океаните и атмосферата


"През следващите няколко месеца посоката на световните цени на ориза ще се определя от влиянието на Ел Ниньо", казва Тджакра.

Научно изследване показва, че оризът, като уязвима култура, има най-голяма вероятност от глобална загуба на реколта по време на Ел Ниньо. За да се влошат още повече нещата, Тайланд, вторият по големина износител на ориз в света, сега насърчава фермерите си да засаждат по-малко от културата в опит да пестят вода заради слабите валежи.