Всяко лято ставаме свидетели на безкрайни истории на ужасите, свързани със самолетни пътувания, а нов анализ на оценките на клиентите на летищата, пише Fast Company, разкрива някои интересни данни за чакането на опашка на различни места по света.

Спокойно може да се каже, че преминаването през препълненото летище е това, което повечето хора смятат за най-лошата част от пътуването си. Не само че повечето пътници се притесняват от закъсненията на полетите и от това дали ще успеят да хванат връзките си, но има и множество места, където се налага да чакате на дълги опашки.

Забелязвайки тази тенденция, сайтът за отдаване под наем на ваканционни имоти Casago разглежда отзивите на пътниците в сайта airlinequality.com, който дава възможност на клиентите да оценят специално времето за чакане на опашки на летищата. Това включва регистрация, предаване на багаж, граничен контрол и митница.

10 летища предлагат най-вкусната храна в светаRadical Storage класира най-добрите летища в света въз основа на мащабно проучване и над 1,2 милиона мнения на пътници


Добрият пример

В името на това да започнем с добри новини, летището с най-добро класиране в тази дисциплина е летище Singapore Changi Airport, където 74% от пътниците са оценили времето за чакане с поне четири звезди. Това е едно от най-натоварените летища в света и със сигурност един от най-големите транспортни центрове. Въпреки това то все още успява да поддържа движението - по данни на Casago Singapore Changi Airport дори е обявявано за "Най-доброто летище в света" от Skytrax 12 пъти.

Пътниците също така непрекъснато коментират чистотата на летището, което е категория, спечелила сериозно признание за Singapore Changi Airport.

В Съединените щати най-високо е оценено Southwest Florida International Airport с 67% оценки с четири и пет звезди.

Лошият пример

С най-лоша оценка в тази своеобразна класация е френското летище Grenoble Alpes Isère, за което под 2% от пътниците са дали четири- и петзвездни оценки.

Skytrax отличи най-добрите авиокомпании в света за 2023 г. Резултатите са базирани на независими проучвания сред клиентите на над 325 авиокомпании в света


Явно нормалното придвижване на хората по летищата не е важна тема във Франция, посочва в заключение Fast Company - общо четири летища в страната са посочени като лоши примери. Другите три са летище Bordeaux Airport със 7,01% максимални оценки, Paris-Beauvais Airport с 8,77% и Lyon-Saint Exupéry Airport с 11,11%. Всички те влизат в топ 20 на най-лошите летища по отношение на чакането на опашка.

Като дом на някои от най-натоварените летища САЩ логично е във фокуса на вниманието. Newark Liberty International Airport в Ню Джърси, един от основните хъбове, обслужващи Ню Йорк, има едва 9% четири- или петзвездни оценки.