Кучето е най-добрият приятел на човека от опитомяването на вида преди между 19 и 32 хил. години. Процесът започва като начин за оцеляване – кучетата, чиито гени по онова време ги доближават повече до вълците, се справят по-добре с преследването на дивеч от човека, който от своя страна може да наклажда огън.

Според археолози, хората и четириногите ловували заедно.

Кучетата обичали топлината на огнището, а предците ни – да споделят храната си със своите най-нови верни другари.

Хиляди години по-късно представителите на вида са все така важна част от живота ни, но могат да бъдат и изключително скъпи в зависимост от породата.

Производството на храна, медикаменти, играчки и въобще всичко, от което се нуждаят кучетата, расте от десетилетия. През 2021 г. само в САЩ това е индустрия за над 70 милиарда долара, пише изданието Street Insider, подготвило тази класация.

1. Малтийска болонка

Средна цена: 10 000 долара

Произход: Малта

Малтийската болонка се отличава със своята дълга, бяла, копринена козина. Тя произхожда от отдавна изчезнала порода, обитавала Централното Средиземноморие.

Unsplash

Този вид болонки живеят до 15 години. Мъжките рядко надхвърлят 4 килограма и около 23 см височина. Размерът им обаче не ги прави по-малко безстрашни. Изключително игриви и любвеобилни, в Средновековието тези кучета били по-скоро придворни, отколкото ловджийски.

2. Самоед

Средна цена: 8000 долара

Произход: Сибир/Русия

Самоедът е много пухкаво, бяло или кремаво на цвят куче. То произхожда от породата „Западносибирска лайка“ – шпиц с гъста бяла козина, а името му – от коренното население на днешен Сибир, което отглеждало северни елени.

Представителите на тази порода живеят около 12-13 години. Мъжките могат да достигнат 30 килограма. Самоедите имат силен стаден инстинкт, инати са, но и социални. Нуждаят се от много внимание, тъй като скуката събужда склонността им към пакости.


Unsplash

Породата се радва на огромна популярност и хиляди последователи в социалните мрежи. Хората обичат тези бели мечоци заради „усмивка“ им, която пасва идеално на техния жизнен, дружелюбен и игрив (а понякога и палав) характер.

3. Малко лъвско куче

Средна цена: 8000 долара

Произход: Германия

Малкото лъвско куче възниква преди около половин хилядолетие. В някакъв момент породата е най-рядката в света, докато не отстъпва тази титла на португалското водно куче. Представителите ѝ са хипоалергенни, с продължителност на живота около 12-14 години. Имат игрив и дружелюбен нрав.


Басетгрифонът Бъди Холи спечели шоуто на Уестминстърския киноложки клубТой стана първият представител на своята порода, победител в 147-годишната история на конкурса

4. Тибетски мастиф

Средна цена: 7000 долара

Произход: Тибет/Непал/Китай

Тибетският мастиф съществува отпреди Христа. Развъждан е, за да съжителства с номадите от Тибет, Китай, Индия, Монголия и Непал и да пази стадата им от едри хищници като вълци, мечки, росомахи, тигри и леопарди.

Вероятно на произхода си древната порода дължи своята дълга и гъста козина. Тибетските мастифи могат да надвишат 70 килограма. Те са безстрашни и териториални, притежават силна воля, но и „мека“ страна.

Pexels

Тези кучета са относително редки, поради което държат висока цена. През 2011 година китайски бизнесмен плати за представител на породата рекордните тогава 1,5 милиона долара. През 2014 г. друг мастиф бе продаден за близо 2 милиона долара.

5. Йоркширски териер

Средна цена: 7000 долара

Произход: Великобритания

Йоркширският териер е интелигентно и – въпреки малките си размери, безстрашно куче. Появява се през XIX век в Йоркшир, Англия. Отличава се с копринено гладка козина и продължителност на живота до 16 години.

Породата е шестата най-разпространена в света и е важен фактор в развитието на други в своя клас, сред които австралийския копринен териер.


Това са идеалните породи кучета за отглеждане в града10 породи кучета, които няма да страдат, ако живеят в апартамент

6. Фараонова хрътка

Средна цена: 6500 долара

Произход: Малта

Фараоновата хрътка произхожда от Малтийските острови, където е развъждана за лов на зайци. На езика на коренното население нейното името означава „куче на заека“. Предците на породата са преследвали газели редом до владетелите на Египет.

Getty Images

Този вид хрътка съществува от поне 5000 години. Тя е интелигентна, подлежи на дресировка и живее между 11 и 14 години. Породата обикновено се разбира с други кучета, но има склонност да проявява агресия към представители на същия пол или по-дребни четириноги. „Фараоните“ са ловци по душа, затова не бива да съжителстват с котки, зайци и други по-малки животни.

7. Аляски маламут

Средна цена: 6500 долара

Произход: САЩ

Аляският маламут е едро работно куче, известно със своите сила и издръжливост на неблагоприятни условия и ниски температури. Породата е сходна на канадското ескимоско куче, гренландското куче, самоеда и сибирското хъски.


Unsplash

Маламутите живеят между 10 и 12 години. Мъжките екземпляри могат да достигнат 45 килограма и 70 см височина. Тези кучета са лоялни компаньони.

8. Папийон

Средна цена: 6500 долара

Произход: Франция

Папийоните са нежни и дребни кученца, с тегло до пет килограма и продължителност на живота до 15 години. Макар да не са хипоалергенни, те са подходяща за семейства с деца.

Unsplash

Декоративната порода възниква във Франция, а името ѝ означава „пеперуда“ – заради характерните щръкнали уши с дълго окосмяване, които напомнят крилете на насекомото. Клепоухата разновидност на папийона се нарича „Фален“.

9. Френски бретон шпаньол

Средна цена: 6300 долара

Произход: Франция

Наричат френския бретон шпаньол „идеалното ловджийско куче“. Първоначално го развъждат за лов на птици, затова – макар и причислен към шпаньолите, по качества прилича повече на пойнтерите и сетерите.

Представителите на породата тежат между 15 и 20 килограма и живеят около 14-15 години. На цвят могат да бъдат бели на множество ситни или по-малък брой едри цветни петна, както и трицветни.

10: Ризеншнауцер

Средна цена: 5500 долара

Произход: Германия


Корените на ризеншнауцера могат да бъдат проследени до XVII век в Германия, където е развъждан за пазач. Този вид шнауцери живеят между 12 и 15 години. Отличават се с вълниста, обикновено черна козина. Достигат височина от 60 см.

Ризеншнауцерите са хипоалергенни, интелигентни и лоялни към своите стопани, което ги прави подходящи семейни кучета. Силният им характер обаче изисква да бъдат социализирани отрано.