Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън е яла халюциногенни гъби по време на скорошното си пътуване до Китай, каза самата тя пред CNN, уточнявайки, че не е почувствала нищо специално.

CNN разговаря с Йелън в понеделник, като я попита за „изживяването с гъбите“, което предизвика лудост в социалните медии и драстично стимулира бизнеса на веригата ресторанти "И Цзо И Ван" в Юнан, където Йелън яде местното ястие от гъбите цзян шоу цин.

„Имаше вкусно ястие с гъби. Не знаех, че те имат халюциногенни свойства. Научих това по-късно“, казва Йелън за груповата вечеря, посочвайки, че не тя е поръчала ястието.

Йелън добавя, че е „прочела, че ако гъбите са приготвени правилно, в което съм сигурна, те нямат въздействие“.

Дипломация с гъби: Кулинарните ходове на финансовия министър на САЩ в КитайВизитата на финансист номер едно привлече вниманието към необичайна, но много търсена гъба в Китай

Гостуването на Йелън през юли в ресторанта в Юнан привлече вниманието към силно търсената гъба цзян шоу цин, чието име в буквален превод означава "Виж синя ръка", тъй като вътрешната повърхност на гъбата става синя по време на процеса на нарязване. Тя се смята за отровна, защото потенциално може да причини халюцинации, посочва CNN.

В допълнение към гъбите, кулинарен блогър каза, че групата на Йелън e опитала други местни ястия, сред които риба на скара с билки, пържени мариновани диви зеленчуци от Юнан с резени картофи и студени оризови нудли.

Хаштагът „Първото хранене на министъра на финансите на САЩ Йелън в Пекин е юнанско“ се превърна в актуална тема в социалните медии, като свързани публикации събраха шест милиона гледания.