Корейски и китайски компании за производство на магнити, включително доставчик на Apple, ще открият свои фабрики във Виетнам, сочат документи и свидетелства на хора, запознати с плановете им, на фона на стремежа за диверсифициране на веригите за доставки от Китай и защита от напрежението между Пекин и Вашингтон.

Южнокорейската Star Group Industrial (SGI) и китайската Baotou INST Magnetic се присъединяват към компании от много различни сектори като електрониката и автомобилостроенето, които местят монтажните си линии на фона на нарастващите търговски ограничения, като една от причините за тази тенденция е желанието на техните клиенти.

Китай има доминиращо положение в производството на магнити и редкоземни метали, от които те се произвеждат, припомня Reuters, а магнитите са от основно значение за производството на продукти като електрически превозни средства, вятърни турбини, оръжия и смартфони, което прави сектора стратегически важен. А усилията за оспорване на водещата му позиция са ограничени.

Съседен Виетнам обаче разполага с неизползвани находища на редкоземни метали, които отстъпват само на тези в Китай, както и със зараждаща се преработвателна промишленост, което дава на страната потенциал да бъде много по-голям конкурент, твърдят представители на индустрията.

Проектът на SGI във Виетнам например цели до 2025 г. производството на 5 000 тона висококачествени неодимови (NdFeB) магнити годишно, достатъчни за 2 милиона електрически превозни средства.

Как Китай се превърна в хегемон на редкоземните металиТехническата сложност и опасенията за замърсяването възпрепятстват западните компании да детронират Пекин


Въпреки това Виетнам произвежда само 1% от световните магнити, показват данни на Adamas Intelligence, цитирани в доклад на Министерството на енергетиката на САЩ, в сравнение с 92% в Китай.

Освен това някои китайски фабрики могат да произвеждат 10 пъти повече магнити от проекта на SGI, а Китай доминира както в добива, така и обработката на рудите.

Въпреки това възходът на Виетнам е значителен.

При пълен капацитет заводът на SGI произвежда близо 3% от световните наличности през 2022 г., изчисляват от Project Blue, консултантска компания за критични материали. Това се равнява на почти половината от вноса на неодимови магнити в САЩ през миналата година.

Освен това американски официални лица сигнализират за нарастващ интерес към потенциала на Виетнам в областта на редкоземните елементи на фона на обсъждането на подобряването на двустранните връзки през тази година, а Южна Корея подписа през юни споразумение със страната за увеличаване на веригата си за доставки на критични минерали.

Производителите на магнити са привлечени от Виетнам и поради ниските разходи за труд и достъпа до пазара, осигурен от множество споразумения за свободна търговия. Те също така искат да се доближат до клиенти от Виетнам, като например производители на автомобили и електроника, които са все по-предпазливи по отношение на прекомерната зависимост от китайските доставки, тъй като отношенията между Вашингтон и Пекин се влошават, твърдят представители на индустрията, цитирани от информационната агенция.

Светът се запасява с галий, твърди най-големият купувач на металаПрез последното десетилетие китайските компании за галий са изтласкали от пазара повечето конкуренти от други страни


Виетнам е единствената страна извън Китай, която разполага с всички етапи от веригата за доставка на магнити - от добива на редкоземни елементи до производството надолу по веригата, обяснява базиран в страната консултант от индустрията, пожелал анонимност.

Правителството на страната планира мащабно разширяване на производството на редкоземни елементи до края на десетилетието и увеличава капацитета за рафиниране, който по оценка на енергийното министерство на САЩ представлява 3% от световния.

Въпреки това "всеки, който се опитва да изгради от нулата верига за доставки от мина до магнит, ще се сблъска с много предизвикателства", категоричен е Дейвид Мериман от Project Blue.

Удвояване на производството

SGI, която доставя магнити на виетнамския производител на електромобили VinFast и на корейската компания Hyundai Motor, коментира пред Reuters, че инвестира 80 млн. долара в новата си фабрика във Виетнам, чието производство ще започне през 2024 г. Заводът почти ще удвои сегашната продукция на компанията от 3000 тона годишно от заводи в Южна Корея и Китай.

SGI описва инвестицията като част от "контрамерките" срещу евентуални китайски търговски ограничения.

Китай спира износа на германий и галий. Какво означава това за САЩ и ЕС?Двата метала не се срещат в природата, а са изключително важни за развитието на технологиите


"Политиката на Китай за контрол на суровините и технологиите, свързани с редкоземните елементи, се засилва, което води до несигурност на доставките", обясняват от SGI.

Компанията добива по-голямата част от своите редкоземни елементи от Китай, но търси алтернативни източници във Виетнам и Австралия и планира да разработи преработвателно предприятие във Виетнам.

Доставчици на Apple

Китайската компания INST е готова да започне работа още следващия месец в нает завод в Северен Виетнам, след като получи одобрение от местните власти през юни, съобщават от компанията.

INST, голям производител на магнити, специализиран в проектирането на електрически схеми, е добавена в списъка на доставчиците на Apple през 2021 г. Разширяването на дейността ѝ във Виетнам следва искания от клиенти за диверсификация от Китай на фона на нарастващото търговско напрежение.

Китайската Luxshare и тайванската Foxconn също са сред големите доставчици на Apple, които произвеждат във Виетнам продукти с магнитно оборудване, като таблети iPad и лаптопи MacBook.

Първоначалната инвестиция на INST е ограничена до няколко милиона долара, като е възможно вторият етап да включва по-големи разходи за изграждане на собствен завод, обясняват от компанията.

Норвегия е открила важни минерални ресурси в континенталния си шелфСкандинавската страна обмисля дали да отвори офшорните си зони за дълбоководен добив на ресурси


„Подобна молба от страна на клиенти е накарала друг китайски производител на магнити - Magsound, също да реши да открие фабрика във Виетнам през първата половина на следващата година. Въпреки това, след като е получила одобрение през юни, Magsound е оттеглила плановете си този месец, което според хората е последвало провала на преговорите за доставка с Luxshare“, пише още Reuters.

Сред производителите на магнити във Виетнам японската Shin-Etsu Chemical разширява съоръженията си тази година, след като през 2017 г. решава да удвои годишния си капацитет там до 2200 тона.

През април австралийската компания Strategic Materials пък подписва сделка с виетнамска рафинерия, която се ангажира да доставя редкоземни елементи за износ в Южна Корея.