Макар че пазарът в по-голямата си част подмина стъпката на президента Джо Байдън да забрани някои американски технологични инвестиции в Китай, редица американски инвеститори заявяват пред Reuters, че се притесняват, че Пекин ще предприеме ответни мерки или ще се откаже въобще от закупуването на американски технологии.

С цел да защити националната сигурност и да предотврати подпомагането на военната модернизация на Китай от страна на американския капитал и експертиза, в средата на седмицата Байдън издаде изпълнителна заповед, с която забрани новите американски инвестиции в Китай в чувствителни технологии, включително компютърни чипове, а други регулира.

Американските инвеститори не бяха разтревожени от първоначалните новини, като заявиха, че ограниченията на пръв поглед са по-либерални от очакваното и е малко вероятно да обхванат пасивните инвестиции в публични китайски акции, пише информационната агенция, но добавя: „Няколко мениджъри на портфейли обаче заявиха, че по-голямото притеснение е дали Китай ще отвърне на удара, както се е случвало в миналото“.

Белият дом ограничава американските технологични инвестиции в КитайНовото законодателство засяга основно три сектора - полупроводници, квантови технологии и AI


"Много зависи от това как Китай ще реши да реагира на това. Сериозна технологична война между страните е голям негатив и администрацията изглежда се опитваше да направи това изявление, без да предизвиква твърде много възмущение в Китай", казва Рик Меклер, партньор в Cherry Lane Investments в Ню Джърси.

Борсово търгуваният фонд iShares MSCI China, един от най-големите ETF-и на базирани в Китай компании, регистрирани в САЩ, завърши с ръст от 0,7% в четвъртък, докато останалата част от Уолстрийт не усети никаква промяна, посочват още от Reuters.

В отговор на заповедта на Байдън китайското министерство на търговията коментира, че е "сериозно обезпокоено" и си запазва правото да предприеме контрамерки. Някои китайски анализатори заявяват, че на практика възможностите на Пекин са ограничен и е малко вероятно да се стигне до ескалация.

Други обаче смятат, че това мнение е твърде оптимистично.

Как Китай се превърна в хегемон на редкоземните металиТехническата сложност и опасенията за замърсяването възпрепятстват западните компании да детронират Пекин


През май Китай се насочи към американския производител на чипове Micron Technology, след като Вашингтон наложи серия от мерки за контрол на износа на американски компоненти и инструменти за производство на чипове за страната. В отговор на тези мерки САЩ обвиниха Пекин, че санкционира и други американски компании на фона на нарастващото напрежение между двете световни икономически сили.

"Наивно е да се мисли, че няма да има някакъв вид ответни мерки от страна на Китай", казва Том Плъмб, главен изпълнителен директор на взаимния фонд Plumb Funds. „Китай би могъл да ограничи износа на редкоземни елементи, използвани в потребителската електроника, електрическите превозни средства и други компоненти, или да насочи санкциите си към различни американски технологични компании“, казва Плъмб.

Самодостатъчност

Ястребите във Вашингтон твърдят, че американските инвеститори са прехвърлили капитали и ценно ноу-хау на китайски технологични компании, които биха могли да помогнат за развитието на военния потенциал на Пекин. Китай, от своя страна, се стреми към самодостатъчност на полето на изострящите се технологични спорове, което също би могло да спре притока на капитали към американските компании и пазари.

Сблъсък в облаците: САЩ ограничават достъпа на Китай до облачни изчисленияКитайските AI компании заобиколяли действащите правила за контрол на износа, използвайки облачни услуги


"Това очевидно ще постави Китай в позиция, в която ще се опита да намали зависимостта си от всяка американска компания, когато става дума за напреднали технологии", смята Плъмб.

Американските инвеститори в частен и рисков капитал, които вече се отдръпнаха от Китай, вероятно ще продължат да стоят настрана, докато очакват повече яснота за начина, по който ще се прилагат правилата. Някои портфейлни инвеститори също намаляват експозицията си към азиатската страна, посочва Reuters.

Майкъл Ашли Шулман, главен инвестиционен директор в Running Point Capital Advisors, заявява, че някои клиенти вече са поискали намалена или нулева експозиция към Китай чрез акции, облигации и ETF-и.

"След съобщението на правителството подозирам, че може да получим още няколко подобни искания", казва той.

Филип Уул, портфолио мениджър на Rayliant Quantamental China Equity ETF, също посочва, че напрежението между САЩ и Китай е накарало инвеститорите да намалят интереса си към растежа в азиатската страна.