Хората произвеждат около 4,4 милиарда тона бетон всяка година. За този процес се изразходват около 8 милиарда тона пясък (от общо 40-50 милиарда тона, които се използват годишно), което отчасти води до остър недостиг на този строителен материал през последните години.

В същото време за същия период се генерират около 10 милиарда килограма използвана утайка от кафе - утайка от кафе, за която екип от изследователи от университета RMIT в Австралия са открили, че може да се използва като заместител на силициевия диоксид в процеса на производство на бетон, който в правилните пропорции дава значително по-здрава химическа връзка от самия пясък, съобщава Engadget.

Учени от MIT създадоха бетон, който може да съхранява енергияТой може да се използва както в основата на къщи, така и за пътища, които захранват електромобили


"Изхвърлянето на органични отпадъци представлява екологично предизвикателство, тъй като при него се отделят големи количества парникови газове, включително метан и въглероден диоксид, които допринасят за изменението на климата", обяснява водещият автор на изследването д-р Раджев Ройчанд от RMIT's School of Engineering. Той отбелязва, че само в Австралия всяка година се произвеждат 75 милиона килограма използвана утайка от кафе, повечето от които се озовават на сметищата.

Утайката от кафе не може просто да бъде смесена в суров вид със стандартния бетон, тъй като тя няма да се свърже с другите материали поради органичното си съдържание, обяснява още д-р Ройчанд. За да направи утайката по-съвместима, екипът експериментира с пиролизирането на материалите при 350 и 500 градуса по Целзий, след което ги замества с пясък в 5, 10, 15 и 20 процента (обемно) за стандартните бетонни смеси.

Метанът е 80 пъти по-голям проблем от CO2, а светът изостава с решениетоОколо 30% от повишаването на температурите, на което светът става свидетел, се дължи на този газ


Екипът установява, че 350 градуса е идеалната температура, която води до "29,3% увеличение на якостта на натиск на композитния бетон, смесен с биовъглен от кафе", според проучването на екипа, публикувано в Journal of Cleaner Production.

"Освен че намаляваме емисиите и правим по-здрав бетон, намаляваме и въздействието на непрекъснатия добив на природни ресурси като пясъка", казва д-р Ройчанд.

"Бетонната индустрия има потенциал да допринесе значително за увеличаване на рециклирането на органични отпадъци, като например използвано кафе", допълва съавторът на изследването д-р Шанън Килмартин-Линч, постдокторант в RMIT. "Нашето изследване е в начален етап, но тези вълнуващи открития предлагат иновативен начин за значително намаляване на количеството органични отпадъци, които се изхвърлят на сметищата", където при разлагането им се генерират големи количества метан - парников газ, 21 пъти по-мощен от въглеродния диоксид.