"Все още нямаме официален отговор от страна на президента, но от позицията от президентството оставам с убеждението, че президентът ще вземе своето решение без изобщо да вземе под внимание всички случаи, които съм изброил в мотивираното искане до него".

Tова каза пред журналисти в Бургас министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по повод внесеното в президентската институция искане за освобождаване на главния секретар на МВР главен комисар Петър Тодоров.

„Става въпрос за случаи при които според мен има допуснати множество пропуски от страна на професионалното ръководство, в резултат на което е нарушена координацията, контрола и организацията на всички служби“, каза Стоянов, цитиран от БТА, по повод мотивите си за искането за отстраняване на главния секретар.

Министърът заяви, че няма абсолютно нищо политическо в настояването за отстраняване на главния секретар.

„С мотивирания доклад до президента аз изпълнявам едно свое правомощие“, каза още Калин Стоянов.

МС изпрати искане до президентството за смяна на главния секретар на МВРПричината е различия как трябва да бъде координирана и осигурена работата в министерството

В позиция на президентството, изпратена до медиите вчера във връзка с внесеното предложение за освобождаване на главния секретар на МВР, беше заявено, че държавният глава Румен Радев счита, че освобождаването на главния секретар на МВР в този момент ще обслужи единствено интереси, различни от обществените.

"Мотивите към предложението за отстраняване на главен комисар Петър Тодоров от поста главен секретар на МВР са изцяло политически и са продължение на пълномащабната чистка в тази институция.

Посочените аргументи за липсата на организация и контрол върху дейностите на МВР са в остро противоречие с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г. на самото Министерство на вътрешните работи.

В собствените си доклади МВР отчита по-добри резултати и по отношение на регистрираните, и при разкритите престъпления", се посочва в позицията.
Искането за отстраняване на главния секретар на МВР обаче напълно се припокрива със записа на партийното събрание на „Продължаваме промяната“ от май тази година, в което уволненията в системата за сигурност са мотивирани с целта „местните избори ще са с наше МВР“, отбелязват от прессекретариата на държавния глава.

Българските граждани и медиите могат да изискат и да се запознаят с Докладите за дейността на МВР за 2022 г. и първото полугодие на 2023 г., в които професионалната дейност на институцията е оценена на базата на конкретни данни и статистически показатели. Така те ще могат сами да преценят каква е истинската причина за искането за отстраняване на главния секретар на МВР, се казва още в позицията.

Няма заподозрян за убийството на Алексей Петров, съобщи вътрешният министър

БТА припомня, че министърът на вътрешните работи Калин Стоянов изпрати мотивирано искане до президентството, с което изисква смяна на главния секретар на МВР, с когото има различия за това как трябва да бъде координирана и осигурена работата в министерството.

След правителствено заседание в сряда министърът заяви, че главният секретар на МВР е отговорен за липсата на организация и контрол върху дейности в МВР, което е в пряка връзка с настъпилата смърт на шестима полицейски служители на министерството, при изпълнение на служебните им задължения, в рамките на изключително кратък период от време.