Федералният резерв ще действа внимателно при всяко следващо решение, свързано с лихвените проценти, каза председателят на Фед Джером Пауъл по време на дългоочакваното си обръщение в рамките годишната среща на централните банкери в Джаксън Хоул.

Той даде знак, че не вижда спешна необходимост от повишаване на лихвите на следващото заседание на централната банка през септември, но, както много пъти досега, остави вратата отворена за повишаването им по-късно тази година, ако икономиката не се забави достатъчно, за да продължи охлаждането на инфлацията.

„Като се има предвид докъде сме стигнали, на предстоящите срещи сме в състояние да продължим внимателно“, каза Пауъл, добавяйки в типичния си стил, че членовете на Фед трябва да решат „дали да затегнат допълнително, или вместо това да запазят лихвените проценти на сегашното им ниво, изчаквайки допълнителни данни“.

Пауъл отбеляза, че последните данни дават сигнали, че американската икономиката не се забавя според очакванията на Фед.

Инфлацията може да намалее допълнително, ако икономиката нарасне под дългосрочната тенденция от около 2% през следващата година, каза Пауъл. Той обаче посочи, че допълнителни доказателства за ръст на икономиката над този темп „биха могли да изложат на риск по-нататъшния прогрес“, свързан със справянето с инфлацията, и „да оправдаят допълнително затягане на паричната политика“.

Инфлацията в САЩ се е повишила по-малко от очакваното през юлиНа годишна база базисната инфлация също е малко под консенсусната оценка на Dow Jones за 4,8%

Акциите се люлееха между печалби и загуби след речта на Пауъл, преди да затворят нагоре, отбелязва The Wall Street Journal.

S&P 500 и Dow Jones Industrial Average се покачиха с по 0,7%, а Nasdaq Composite завърши с 0,9% повишение. От трите основни индекса в САЩ само Dow завърши седмицата със спад. Европейските пазари закриха търговската сесия в петък без съществени изменения спрямо предишния ден.

Доходността на референтните 10-годишни държавни облигации в САЩ се увеличи до 4,239% в петък, от 4,234% в четвъртък.

Спад в сектора на услугите в еврозоната изостря дилемата на ЕЦБ за лихвитеПовишаване на лихвите след септември остава на масата за дискусии

Миналия месец Федералният резерв повиши референтната си лихва с четвърт процентен пункт до диапазон между 5,25% и 5,5%, 22-годишен връх, продължавайки най-бързата серия от увеличения от четири десетилетия. Следващата среща на централните банкери на САЩ е на 19-20 септември.

През юни повечето членове на Фед смятаха, че ще повишат лихвите до диапазон между 5,5% и 5,75% тази година, което предполага още едно увеличение с четвърт пункт по-късно тази година, посочва WSJ.

След речта на Пауъл инвеститорите във фючърсните пазари на лихвени проценти виждат почти 20% шанс Фед да повиши лихвите на следващото си заседание, но вероятността за увеличение на някоя от срещите на централната банка през ноември и декември достига до около 50 %, според CME Group.

Някои представители на Фед не виждат нужда от по-нататъшното повишаване на лихвените проценти, тъй като очакват вече направените увеличения да продължат да отслабват икономиката, като направят кредитите по-скъпи за компаниите и физическите лица. Други се притесняват, че силният икономически растеж може да доведе до по-бавен спад на инфлацията от очакваното, ако Фед не отговори, повишавайки отново лихвите.

Колко силно трябва да натисне Фед, за да стигне до 2% инфлация?Стратегията на централната банка за битка с последната миля на инфлацията ще има големи последици за потребителите, пазарите и икономиката

По-силната икономическа активност изстреля доходността на по-дългосрочните държавни облигации на САЩ до най-високите им нива от 15 години през последните седмици. Това води до увеличаване на разходите за ипотеки, заеми за автомобили и кредитни карти. Средната фиксирана лихва по 30-годишните ипотеки достигна 7,31% миналата седмица, най-високото ѝ ниво от декември 2000 г., според Асоциацията на ипотечните банкери. Заявленията за покупки на жилища паднаха миналата седмица до най-ниското си ниво от април 1995 г., посочва WSJ.

В същото време потребителите в САЩ остават устойчиви, като данните за разходите на дребно през юли показаха най-бързия темп на растеж от началото на годината, съобщи правителството миналата седмица. През изминалата седмица обаче разочароващите отчети за печалбите на някои търговци на дребно поставиха под съмнение силата на американските потребители.

Спад на Уолстрийт след сигнали за отслабващи потребителски разходиИнвеститорите очакват речта на председателя на Фед в петък и отчета на Nvidia днес

Инфлацията се отдръпна от 40-годишния връх, достигнат миналото лято, като през юли индексът на потребителските цени се покачи с 3,2% на годишна база. Това е доста под пика от 9,1%, регистриран през юни 2022 г.

Базовата инфлация, която изключва променливите хранителни и енергийни категории, се увеличи само с 0,2% през юни и юли, продължавайки по-широко забавяне на ценовия натиск.

„Два месеца добри данни са само началото на това, което ще е необходимо, за да се изгради увереност, че инфлацията се движи надолу устойчиво към нашата цел“, каза обаче Пауъл, добавяйки, че има още работа. Той категорично отхвърли всяко предположение, че Фед ще промени целта си за инфлация от 2%.

Същото направи и Кристин Лагард, президент на Европейската централна банка, по време на дискусия в петък следобед. „Не променяйте правилата на играта по средата“, каза тя.

Да вдигаш или не: Германия поставя ЕЦБ пред сложна дилемаПроблемите в страната спъват растежа в еврозоната като цяло и заплашват да я тласнат към рецесия

Пауъл призна, че не е сигурен относно това с колко трябва да се повишат лихвените проценти, за да се осигури достатъчно икономическо забавяне. „Коригираните спрямо инфлацията лихвени проценти се повишиха до исторически високи нива, което ги поставя „много над основните оценки“ на така наречения неутрален процент, който нито стимулира, нито забавя икономическата активност, каза той.


„Не можем обаче да определим с точност неутралния лихвен процент и по този начин винаги има несигурност относно точното ниво на затягане на паричната политика“, заяви председателят на Фед.