В четвъртък централната банка на Турция повиши лихвените проценти с повече от очакваното - до 25%, с което даде знак, че е готова да изпълни новия си ангажимент за ограничаване на инфлацията чрез затягане на паричната политика, съобщава CNBC.

Преди това основният лихвен процент беше на ниво от 17,5%, а икономисти, анкетирани от Reuters, очакваха повишение до 20%. При волатилна търговия след съобщението застрашената турска лира засилва своите позиции спрямо щатския долар и еврото.

В свое изявление комитетът на Турската централна банка заявява, че "е решил да продължи процеса на затягане на паричната политика, за да се установи дезинфлационен курс възможно най-скоро, да се закрепят инфлационните очаквания и да се контролира влошаването на ценовото поведение".

Продължаващите твърди темпове на инфлация принудиха централната банка наскоро да преразгледа прогнозата си за инфлацията в края на годината от 22,3% на 58%. В четвъртък от банката заявяват, че очакват инфлацията в края на годината да се намира в "горната граница на прогнозния диапазон".

„Ужасно решение“: Турската централна банка не предприе очакваното затяганеЦентралната банка на Турция повиши основния си лихвен процент с 250 базисни пункта до 17,5%, което е под прогнозите на анализаторите

Инфлацията спада, след като през октомври 2022 г. достигна най-високата си стойност от 85%, но скочи от 38% през юни тази година до близо 48% през юли, припомня още CNBC. Централната банка отдава продължаващата устойчивост на националната инфлация на силното вътрешно търсене, натиска върху заплатите, валутните курсове, устойчивата инфлация в сектора на услугите и данъчните регулации.

Нова посока

През юни турският президент Реджеп Тайип Ердоган назначи бившия банкер от Уолстрийт Хафизе Гайе Еркан за нов управител на централната банка, с което показа, че се отдалечава от противоречивата политика на понижаване на лихвените проценти при рязко нараснала инфлация.

Оттогава централната банка обяви повишения на лихвените проценти през юни и юли, макар че ходът от юли не отговори на пазарните очаквания.

Агресивната политика на Фед може да е пагубна за най-уязвимите страниКампанията за борба с инфлацията в САЩ чрез повишаване на лихвените проценти продължава от година и половина – и нейното въздействие се усеща по целия свят


Лиъм Пийч, старши икономист за развиващите се пазари в Capital Economics, коментира пред медията, че последното повишение на лихвените проценти "ще допринесе в голяма степен за успокояване на инвеститорите и че връщането към ортодоксалната политика е в ход".

Пийч добавя, че в перспективите за лихвените проценти е била добавена несигурност и сега е възможно лихвите да надхвърлят 30% през следващите месеци.

"Що се отнася до макроикономическите перспективи на Турция, това би могло да промени правилата на играта, като проправи пътя на централната банка да повиши лихвените проценти до много по-високо ниво и да се справи с макроикономическите дисбаланси в Турция", смята той. "Друг въпрос е дали президентът Ердоган е съгласен с това решение и просто не можем да изключим възможността управителят Еркан да бъде уволнен в резултат на този ход."