Турската лира поевтиня с повече от 2% и достигна до рекордно ниско ниво спрямо долара.

Причината са опасенията на пазара, че Централната банка може да повиши лихвените проценти тази седмица с по-малко от очакваното, съобщи Reuters.

За тази година досега лирата е отслабнала с 30%.

Според анкета на Reuters, Централната банка на Турция се очаква да повиши основния лихвен процент с 500 базисни пункта до 20% тази седмица, изпълнявайки обещанието си за по-нататъшно затягане на лихвения процент с цел ограничаване на инфлацията, която отново ще се повиши.

Известният колумнист на вестник Hurriyet Абдулкадир Селви написа днес (18 юли), че според впечатленията му от "икономическите среди" лихвеният процент ще бъде повишен до около 16,50-17,0%. Централната банка ще обяви решението си за лихвените проценти в четвъртък.

Централната банка на Турция продължава да нормализира политиката сиИнституцията предприе нови стъпки в съответствие с целите си за увеличаване на функционалността на пазарните механизми

"Новините, в които се казва, че повишението на лихвения процент на Централната банка ще бъде под пазарните очаквания, предизвикват поевтиняване на лирата", обясняват анализатори и допълват:

"Постепенното повишаване на лихвените проценти и без това беше труден път, но опасенията на пазара, че може да не е достатъчно, започнаха да се отразяват ясно в цените".

През юни Централната банка повиши основния лихвен процент с 650 базисни пункта до 15%, като обеща да продължи затягането, докато не настъпи значително подобрение в перспективите за инфлацията.

Най-накрая добри новини за инфлацията в Турция Въпреки това турската лира продължава да се срива след преизбирането на президента Реджеп Тайип Ердоган

Повишаването на лихвения процент и ястребовият тон бяха най-силните сигнали за обрат след годините на разхлабена политика при президента Тайип Ердоган, който даваше приоритет на растежа и инвестициите.

Но повишението през юни беше под очакванията, като според икономисти, влиянието на Ердоган върху Централната банка ограничава докъде може да стигне тя в затягането на политиката.

Реалните лихвени проценти са силно отрицателни, отбелязва Reuters.

Ердоган (може би) е съгласен с обрата в паричната политика на ТурцияТурският президент дава знак, че ще се съобрази с намеренията на новия си финансов министър по отношение на лихвените проценти

Годишната инфлация в Турция се покачи до 24-годишен връх от 85,51% през октомври миналата година, главно поради обезценяването на лирата заради политиката на Ердоган на ниски лихвени проценти.

До юни тя се понижи до 38,21%, но се очаква отново да се повиши.