Турция може да не е единствената страна, изправена пред валутна криза, предвид вероятността от по-високи лихви в САЩ, заяви популярният инвеститор в развиващите се пазари Марк Мобиус.

В интервю за CNBC Мобиус беше попитан дали рязкото обезценяване на турската валута може да се разпространи и към други държави. Неговият отговор беше: “Да, разбира се, че може”.

“При по-високи лихви в САЩ, всичките тези държави, които имат дългове в долари, ще бъдат засегнати,” заяви инвеститорът, който е един от основателите на инвестиционната компания Mobius Capital Partners.

Турската лира поевтиня до рекордно ниско ниво вчера, след като президентът на страната Реджеп Ердоган защити спорната политика на централната банка да намалява лихвените проценти в условията на двуцифрена инфлация.

Мобиус обаче не конкретизира кои други държави са уязвими на валутна криза. Според него обаче добрата новина е, че от азиатската финансова криза през 1997 г. много развиващи се държави са поемали повече дълг в местна валута.

В публикуван по-рано през седмицата анализ на инвестиционната банка Nomura се посочва, че четири развиващи се държави са изложени на най-голям риск от валутна криза и това са Египет, Румъния, Турция и Шри Ланка.

Какви са инвестиционните перспективи за 2022 г., според Amundi?Възможност за стагфлация и нов режим на пазарите: инвестиране в голямата трансформация

В анализа са използвани индикатори, като външен дълг като процент от БВП, съотношението между резервите в чуждестранна валута и вноса и борсовите индекси.

“Ако погледнем напред, вероятността Федералният резерв на САЩ да нормализира паричната си политика и забавящият се икономически ръст в Китай не са особено добра комбинация за развиващите се пазари,” се казва в анализа на Nomura.

Очаква се Фед да започне да ограничава количеството на изкупуваните активи този месец. Повечето ръководители в централната банка на САЩ са заявявали, че не обмислят вдигане на лихвите поне докато не приключи ограничаването на стимулите, но пазарите прогнозират по-скорошно вдигане на лихвите, като първото такова се очаква през юни 2022 г.

Това се случва в период, в който развиващите се пазари се борят с други предизвикателства, като нарастващи фискални дефицити и дефицити по текущата сметка, както и с увеличаващите се цени на хранителни продукти, казват от Nomura.

По-високите лихви не означават непременно “голям спад” на пазарите, казва Мобиус.

Компаниите с добри финансови резултати и маржове на печалба ще продължат да се справят добре и в условията на нарастващи лихвени проценти, смята инвеститорът, допълвайки, че Индия и Тайван са предпочитаните от него пазари.

Що се отнася до Турция, Мобиус смята, че по-слабата валута може да доведе до по-добър износ.

“Компаниите, в които сме инвестирали в Турция, генерират печалбите си в долари и евро. При по-евтината турска лира те се справят по-добре, защото разходите им са много по-ниски,” казва той.