Колко пъти сте си казвали, че от понеделник тръгвате на фитнес? Или от Нова година? Или поне от 3 януари, когато мине махмурлукът и подутият от празнично тъпчене корем спадне.

Колко пъти отидохте на фитнес наистина? Няма нужда да отговаряте. И по-спокойно, моля. Може да не сте мързеливи, а само наплашени от цялата тая концепция. Не вярвате ли? Има си обяснение.

Вече съществува терминът „gymtimidation“. Той описва състоянието, в което много ти се иска да тренираш, но все не го правиш. Случва се на хора от всякакви възрасти и във всякакъв етап от спортните им постижения, пише CNN. Просто идва един такъв момент.

Всъщност явлението е доста често срещано, макар че малко хора говорят за него.

„Всеки новак във фитнеса, всеки, който по някакъв начин не харесва тялото си или се чувства некомфортно сред голяма група хора, може да го изпита“, казва преподавателката д-р Ерин Нитшке. С двайсетте си години стаж във фитнес индустрията и като треньор, и като специалист по здравословен живот, тя има сериозен опит.

За тази фитнес тревожност може да има много причини, защото залата е едно уникално място, казват специалистите. Други обществени места имат определена цел. Например – отивате в кафенето, защото вие се пие кафе или на кино за забавление. Фитнесът обаче събира в себе си много повече цели.

Може да го посещавате, за да се справите с някакъв здравословен проблем, да достигнете определена физическа форма или просто защото е обществетно прието да се тренира и поддържа добра фигура.

Често пъти хората могат да се чувстват оценявани или съдени, защото не напредват достатъчно бързо или нямат желаните резултати. Чуджите неодобрителни погледи или присмех нерядко са сред основните причини за несигурност.

Виж кой се е втренчил в теб във фитнесаКакво стои зад термина „gymcreep“

Как да се справим с този проблем?

Фитнесът всъщност може да е приятно място. Стига да не оставяте странични фактори да ви виляят. Все пак отнякъде трябва да се започне и затова е най-добре да сложите сами диагнозата. Например да се запитате какво най-много ви дразни, от какво се страхувате и какво би ви помогнало да повишите самочувстието си в залата.

За да се чувстват по-комфортно, дамите могат да опитат фитнес само за жени. Универсален съвет е смяна на обстановката особено за хора, които се чувстват некомфортно в по-тесни пространства. За тях се препоръчва да изберат по-големи зали с повече оборудване и много „въздух“.

5-минутното упражнение, което правят хората от страната на дълголетиетоРадио Тайсо - упражението, което японците правят всеки ден

Екипировката също е много важна част от прежиявяването в залата. Важното е да се чувствате удобно независимо какво мислят околните. Някои предпочитат широки дрехи. Но може да пробвате и с клин.

Ако не знаете за какво служи някой уред, питайте. Винаги е по-добре да изглеждате глупав в очите на един или двама души, отколкото да се покатерите върху машината и цялата зала да умре от смях, докато наблюдава изпълнението ви.

Ако всичко изброено досега не върши работа, винаги може да се откажете от фитнеса. Вярно, че ходенето там е полезно, но това далеч не е единственият спорт. Има редица други възможности дори и за хора с ограничено време за упражнения. В днешно време се предлагат немалко опции за тренировки у дома, с онлайн фитнес треньор или на открито на лоста и успоредката в парка. Най-важни са желанието и постоянството.