Christie's отмени търг за огромна колекция от бижута, принадлежала на Хайди Хортен.

Въпросната дама е била съпруга на нацист, натрупал богатството си по време на Втората световна война, когато изкупува еврейски фабрики чрез натиск върху собствениците им.

Публичен факт е, че богатството на австрийската милиардерка се корени именно в нацистките печалби на съпруга й.

Решението на аукционната къща за спиране на търга идва в отговор на международния натиск, упражняван в продължение на месеци, съобщи Euronews.

Бижутата вече няма да бъдат достъпни за потенциални купувачи след протести от страна на клиенти и служители, както и от еврейски организации.

През май Christie's продаде бижута от колекцията на Хортен на стойност около 186 млн. евро.

Търгът, включващ бижута на Cartier, Bulgari и Harry Winston, надхвърли общите суми от предишни рекордни продажби, включително на бижута, принадлежали на актрисата Елизабет Тейлър и семейство Ал Тани.

Оставаха 300 експоната от колекцията на Хортен, които беше планирано да бъдат продадени през ноември в Женева.

Бижута на австрийска милиардерка засенчват колекцията на Елизабет ТейлърОчаква се колекцията да бъде продадена за над 150 милиона долара

След търга през май стана ясно, че Christie's е опитала да скрие информацията, че Хелмут Хортен е бил член на нацистката партия по време на Втората световна война.

Скандалът се превърна в катастрофа за връзките с обществеността на аукционната къща и предизвика вълна от постоянни призиви за спиране на търга.

Оцелели от Холокоста и еврейски групи осъдиха продажбата, наричайки я "избелване", а от официалния мемориал на Израел Яд Вашем" отхвърлиха предложението на Christie's да дари част от приходите от продажбата.

Sotheby's и Christie's няма да продават руски произведения на изкуствотоАукционните къщи Sotheby's и Christie's се отказват от провеждането на търгове на руски произведения на изкуството в Лондон през юни заради войната в Украйн

Музеят на изкуствата в Тел Авив също отмени организирано от аукционната къща събитие, което беше планирано за декември.

Късно в четвъртък Christie's направи изявление, в което прие критиките и обяви решението си да прекрати търга.

Средствата, събрани от продажбата през май, ще бъдат дарени в полза на нова фондация, създадена на името на Хайди Хортен. Тя ще се фокусира върху медицинските изследвания, достъпа до изкуство и благосъстоянието на децата.

Christie's продаде колекцията на Пол Алън за рекордните 1.6 млрд. долара Голяма част от продадените картини от колекцията на съоснователя на Microsoft са придобити от азиатски търговци

Еврейските групи приветстваха отмяната, като някои я нарекоха важна победа за общността в световен мащаб.

Президентът на Фондацията на оцелелите от Холокоста в САЩ Дейвид Шектър, който е откровен критик на Christie's, заяви:

"Радваме се да чуем, че глобалното възмущение около продажбата от Christie's на незаконно придобитите активи на фондация Хортен, получени от кражбата на еврейска собственост по време на Втората световна война, е повлияло на аукционната къща и я е накарало да отмени планираната продажба тази есен".

"Радваме се, че те признаха голямата болка, която допълнителните продажби на произведения на изкуството и бижута на Хортен биха причинили на оцелелите от Холокоста", добави той и обясни, че инцидентът служи като предупреждение за други компании, които обмислят подобни търгове. "Това е ясен сигнал към всички аукционни къщи за последиците от продажбата на такъв вид опорочени стоки", заяви той.