Наемането на работна ръка в САЩ се е забавило през лятото и безработицата се е повишила през август, което някои анализатори виждат като знак, че пазарът на труда се охлажда в лицето на високите лихвени проценти, но не и като достатъчно силна причина, която да накара Федералния резерв да разхлаби скоро паричната си политика.

Американските работодатели са разкрили 187 000 работни места миналия месец, докато броят на служителите на щат през юни и юли са ревизирани надолу с общо 110 000, съобщи Министерството на труда в петък.

През периода юни-август средно месечно са добавени 150 000 работни места, което е спад от средното увеличение от 238 000 в периода март-май.

Най-много работни места са добавили секторите здравеопазване, отдих и хотелиерство, социално подпомагане и строителство. Междувременно броят на служителите във фабриките е в застой, докато заетостта в сектора на информационните технологии намалява тази година.

От доклада за пазара на труда става ясно още, че равнището на безработица е 3,8% за миналия месец спрямо 3,5% през юли.

Средните почасови доходи на работещите са се повишили с 4,3% през август спрямо година по-рано, което е спад от 4,4% през юли, но и доста над темповете преди пандемията.

Истински лоша икономика: Нобеловият лауреат Стиглиц обяснява къде греши ФедСтиглиц предполага, че икономическото меко приземяване, което Фед се опита да предизвика, може да се осъществи, но в резултат на поредната щастлива политическа

Докладът трудно ще реши дилемите пред Фед

Данните за работните места са важни за членовете на Федералния резерв, когато определят дали ще трябва да повишат отново разходите по заемите, за да забавят икономиката и да гарантират, че инфлацията продължава да намалява, посочва The Wall Street Journal.

Настоящият доклад дава аргументи на Фед да задържи лихвените проценти на сегашното им ниво този месец, но няма да разреши лесно дебата дали централната банка на САЩ трябва да повиши лихвите отново през ноември или декември. Други данни показват, че по-широката икономика остава силна, като тези за потребителските разходи от вчера, които показаха, че американците са увеличили харченето това лято.

Американците харчат повече и отварят вратата на Фед за още по-високи лихвиПредпочитаният от Фед измерител на потребителските цени - индексът на разходите за лично потребление (PCE) - се е повишил с 0,2% през юли спрямо предходния месец

Някои членове на Фед не виждат необходимост от по-нататъшно повишаване на лихвените проценти, тъй като очакват предишните увеличения да продължат да отслабват икономиката, като направят вземането на заеми по-скъпо и трудно за компаниите и физическите лица.

Други се притесняват, че силният икономически растеж може да доведе до по-бавен спад на инфлацията от очакваното, ако Фед не отговори, като повиши отново лихвите.

В речта си преди седмица председателят на Фед Джером Пауъл остави вратата отворена за повишаване на лихвите по-късно тази година, ако икономиката не се забави достатъчно, за да убеди централните банкери, че скорошният спад на инфлацията ще бъде устойчив.

Речта на Пауъл: Има място за още ръст на лихвените проценти Председателят на Федералния резерв отбеляза, че икономиката не се е охладила, както се очакваше, което може да изисква допълнително затягане на паричната политика

Намаляващото търсене на работници, което разхлабва пазара на труда, без да предизвиква масови съкращения, е идеалният сценарий за икономиката, коментира Люк Тили, главен икономист в Wilmington Trust Investment Advisors.

Други анализатори също се надяват на меко приземяване - резултат, при който икономиката се охлажда достатъчно, за да контролира инфлацията, без да изпада в рецесия.

Смесени сигнали

Заплатите в САЩ изпреварват инфлацията през последните месеци, давайки тласък на покупателната способност, който помогна икономическият растеж да остане по-силен от очакваното в началото на годината.

Това развитие е добро за домакинствата, след две години на инфлация, изцеждаща жизнения стандарт, както и за икономиката, тъй като разходите на потребителите представляват две трети от икономическата активност.

В същото време растежът на заплатите, който остава по-висок от средния темп преди пандемията и над темпа от 3,5%, смятан от членовете на Фед и много икономисти за съвместим с 2% инфлация, може да добави към предизвикателствата пред централната банка на САЩ.

Забавяне и джобове на устойчивост: Накъде върви глобалната икономика Според Moody's има три основни фактора, които ще влияят върху БВП на света през следващата година

Други данни сигнализират, че пазарът на труда всъщност остава необичайно стегнат.

Безработицата се движи близо до 50-годишно дъно, а делът на заетите възрастни в най-добрите им трудови години (25-54 г.) е на най-високото си ниво от над 20 години.

Ако работните места се увеличават бавно, защото просто няма достатъчно хора за наемане, а не поради спадащо търсене на работници, натискът за по-високи заплати, който увеличава покупателната способност и съответно цените, може да остане силен, усложнявайки сценария за меко приземяване.