Ралито на Уолстрийт от края на август загуби известна сила в четвъртък точно преди основните борсови индекси да влязат изтощени в месец, който традиционно е най-слабият им за годината.

Инвеститорите все още имат доверие в икономиката на САЩ, както и в потенциала на изкуствения интелект да повиши производителността, но фондовите пазари падаха през по-голямата част от август, преди да се обърнат нагоре в последните дни на месеца.

S&P 500 и Nasdaq Composite прекъснаха петмесечни печалби, докато Dow Jones Industrial Average регистрира първата си месечна загуба от май.

Спадовете през август бяха широки, макар и плитки. Те обхванаха големи банки, производители на автомобили и технологични гиганти. Акциите на компаниите в енергийния сектор бяха единствената част от S&P 500, която отчете месечни печалби.

Въпреки възстановяването през предходните четири търговски сесии, основните индекси се представиха смесено в четвъртък.

S&P 500 се понижи с 0,2%, докато технологичният Nasdaq Composite се покачи с 0,1%.

Dow отвори на зелено, но изтри печалби следобед, завършвайки с 0,5% спад.

Софтуерният гигант Salesforce беше най-добре представилата се компания на Dow, покачвайки се с 3%, след като отчете по-добри от очакваните печалби.

Amazon.com се покачи с 2,2%, Apple спечели пета поредна дневна печалба. Производителят на чипове Nvidia се повиши с 0,2%, завършвайки август с ръст от 5,6%.

MarketWatch: Може би предстои бурен септември за акциите на Уолстрийт Задвижваното от AI рали направи крачка назад през август. Какво казва историята за представянето на фондовия пазар през септември?

Данните от вчера за повишението на индекса на цените на личните потребителски разходи, предпочитан от Федералния резерв измерител на инфлацията, накараха много инвеститори да вярват, че Фед ще поддържа лихвените проценти по-високи за по-дълго време, за да укроти инфлацията, увеличавайки доходността на дългосрочния държавен дълг.

Американците харчат повече и отварят вратата на Фед за още по-високи лихвиПредпочитаният от Фед измерител на потребителските цени - индексът на разходите за лично потребление (PCE) - се е повишил с 0,2% през юли спрямо предходния месец

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ се понижи до 4,090% в четвъртък, но остава с 0,134 процентни пункта по-висока за август.

Доходността на 2-годишните съкровищни облигации, груб показател за краткосрочните инфлационни очаквания на инвеститорите, е спаднала с 0,017 процентни пункта.

На енергийните пазари американският суров петрол отбелязва ръст от 2,2% през август до 83,63 долара за барел, тъй като съкращенията на производството в Саудитска Арабия и Русия принудиха компаниите да намалят запасите си. Фючърсите на природния газ с доставка през октомври са се повишили с 5,1% през месеца.

Днес инвеститорите ще анализират доклада за работните места в САЩ, който ще даде сигнали за това дали повишенията на лихвите на Фед охлаждат наемането и растежа на заплатите, както очакват централните банкери. Икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, прогнозират работодателите да са добавили 170 000 работници през август, което е спад от 187 000 през юли, докато безработицата остава на стабилното ниво от 3,5%.