Европа се сблъсква с последиците от "двойна криза", но регионът може да избегне рецесия.

Това коментира пред CNBC Паоло Джентилони, европейският комисар по икономическите въпроси.

"Мисля, че сме изправени пред въздействието на двойна криза", заяви Джентилони във връзка с геополитическото въздействие от пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и последвалия икономически удар върху Стария континент.

"От геополитическа гледна точка кризата повлия, разбира се, и на САЩ и на целия свят, но от икономическа гледна точка, засегна сериозно Европа и по-специално Германия", смята той.

Нахлуването на Русия в Украйна през февруари миналата година породи сериозни опасения в Европа, че регионът ще навлезе в значителен икономически спад.

Оттогава обаче регионът успя да си осигури алтернативни енергийни доставки, които дотогава идваха предимно от Русия, а някои правителства успяха да облекчат потребителите, изправени пред високи енергийни разходи, допълни Джентилони.

Бизнес активността в Европа достигна най-ниското си ниво от ноември 2020Германия отчита най-дълбокото свиване през август

Международният валутен фонд очаква темп на растеж от 0,8% за еврозоната през тази година и 1,4% през 2024 г.

"Имахме отлична 2022 г., по-висок растеж от този на САЩ и Китай", заяви Джентилони пред CNBC по време на форума "Амброзети". "Забавянето започна от последното тримесечие на 2022 г. и то е налице, но моля ви, не наричайте това рецесия, защото мисля, че можем да я избегнем", допълни той.

Неотдавнашните икономически данни обаче породиха опасения за забавяне на растежа. Например, бизнес активността в Европа се е свила през август до най-ниското си ниво от ноември 2020 г. насам, отбелязва CNBC.

Да вдигаш или не: Германия поставя ЕЦБ пред сложна дилемаПроблемите в страната спъват растежа в еврозоната като цяло и заплашват да я тласнат към рецесия

През последните месеци инфлацията се понижи, но последният набор от данни показа, че основният показател е стабилен през август спрямо предходния месец и възлиза на 5,3 %. Въпреки че инфлацията е по-ниска, тя все още е доста над целта на Европейската централна банка от 2%.

"Защо след силния отскок след пандемията икономиката ни се забавя? Мисля, че заради предизвикателството да постигнем енергийна независимост, което струва много скъпо и подхранваше инфлация", коментира в заключение Джентилони.

На този фон, икономическото доверие в еврозоната достига най-ниското си ниво от края на 2020 г. заради по-слабото доверие сред потребителите, сектора на услугите и мениджърите в търговията на дребно и строителството.

Стабилен ръст на цените в еврозоната за август, основната инфлация намаляваЦените на храните продължават да бъдат най-големият двигател на общата инфлация, но намаляват с 1 процентен пункт спрямо предходния месец

Индексът на икономическото доверие се е понижил повече от очакваното до 93,3 пункта спрямо 94,5 пункта преди месец. Това е най-ниското ниво от ноември 2020 г., когато индексът е бил 92,3 пункта. Очакванията бяха за 93,7 пункта.

Индексът на доверието в промишления сектор е намалял до -10,3 пункта през август спрямо - 9,3 пункта през предходния месец, което е най-слабата стойност от август 2020 г. Индексът на доверието в сферата на услугите е бил 3,9%, което е спад спрямо 5,4% през юли.