Когато животът ни раздаде лоши карти – бизнесът ни се провали, връзката ни се разпадне, или ни сполети лична трагедия, най-бързо се изправят на крака и намират своя път към щастието онази, които са преоткрили себе си.

Нека бъдем реалисти – личната трансформация изисква кураж, изцеление и себепознание. Щом преминете през тези процеси, възгледите ви се преобръщат на 180 градуса. Придобивате нови навици, ценности, приятели и мечти, които наистина преследвате. Това е пътят към трайното щастие.

Но как да накараме щастието да остане?

Представете си, че имате надежден GPS в живота, който функционира на базата на вашите решения и намерения, пише за Inc. Марсел Шуантс, основател на програмата Leadership from the core.

С други думи, когато съдбата ви прати „крива топка“, направете изборите, които имат значение, и преминавайте през дните съзнателно и целеустремено. Така ще промените положението си.

Ето и седемте стъпки, с които Шуантс съветва да започнете:

  • Вървете уверено по пътя си
  • Човек, който е уверен в себе си и в пътя напред, не се тревожи за утрешния ден, защото вече се е погрижил за него. Тази увереност му позволява да преследва мечтите и призванието си дори когато скептиците го смятат за луд; носи му душевен мир, блокира разсейващите фактори, които се опитват да го отклонят от крайната цел и призванието му.

    Не страстта е искрата, а усилието. 5 прости съвета от милиардера Марк КюбанЗащо е важно да полагате усилия и кои са инвестициите, които ще ви се отплатят завинаги?

  • Доверете се на процеса
  • Обществото смята изкуството да се отказваме от контрола за признак на слабост, а то би могло да бъде силна лидерска черта. Нека обаче да сме наясно, че да се откажем не е същото като да се предадем или поддадем – то означава да се доверим на процеса, да отстъпим пред последиците от нещо, по-голямо от нас, и да вярваме, че накрая нещата ще се подредят. Най-добрият начин да постигнем това е да се заобиколим от хора, на които имаме доверие – съветници, колеги, приятели и семейство, които ще ни подкрепят по време на всяко житейско пътешествие.

    Инвестирането в мениджъри на средно ниво се отплаща - буквалноНово изследване на McKinsey показва, че наличието на повече високоефективни мениджъри на средно ниво води до много по-добри финансови резултати

  • Търсете здравословните взаимоотношения
  • Според известно проучване на Университета в Харвард, което продължава 75 години и проследява живота на 724 мъже от колежа до старините им, добрите взаимоотношения ни поддържат здрави и щастливи.

    Първата стъпка към изграждането на такива връзки е да се научим да подбираме хората, които допускаме до близкото си обкръжение. Онези от тях, с които можем да постигнем истинска, дълбока близост, са от ключово значение за нашето щастие, затова избирайте внимателно приятелите и съдружниците си.

    Инвестицията в честни и щедри лидери е сред най-важните, вярва Уорън БъфетЕдин интелигентен избор отличава успешните хора от всички останали: те подбират разумно дългосрочните си бизнес връзки

  • Поискайте това, от което се нуждаете
  • В много компании страхът пречи на хората открито да поискат онова, от което се нуждаят, или да потърсят помощ от своите началници и колегии. Изследване, публикувано в Harvard Business Review, сочи, че между 75 и 90% от съдействието, която служителите оказват един на друг, тръгва от молба.

    Въпреки това мнозина се въздържат да помолят за необходимото, тъй като техните ръководители не гледат с добро око на този вид поведение. В повечето случаи резултатът е, че нищо не се случва. Затова направете първата крачка и помолете за нещо, от което се нуждаете. Има голяма вероятност да го получите.

    Искайте и ще ви се даде. Класически урок от Стив Джобс75 до 90%а от цялата помощ, която хората си оказват на работа, започва с отправяне на молба

  • Проявявайте доброта
  • В работата често пренебрегваме значението на така наречените „меки умения“, сред които е добротата. Според редица проучвания обаче култивирането на подобна офис култура прави служителите по-щастливи, а бизнеса – по-успешен.

    Изследване на Университета в Ню Йорк сочи, че когато сме свидетели на добри дела между колеги, чувството ни за благоденствие се засилва – учените наричат този процес „извисяване“.

    Извисяването предизвиква верижна реакция от доброта и позитивизъм, които обхващат цялата компания. С други думи, насърчаването на добротата има троен вълнообразен ефект в полза както на персонала, така и на фирмата.

    За да бъдете успешни в бизнеса, първо трябва да се погрижите за себе си Ако възнамерявате да развивате успешно една компания, първо трябва да се съсредоточите върху собственото си израстване - не можете да помогнете на други хора, ако не се чувствате способни и уверени

  • Калявайте търпението си
  • Имате ли колега или началник, който не е склонен да мръдне на йота или да погледне нещата от друг ъгъл? Втурва ли се да взима решения, без да потърси друго мнение?

    Липсата на търпение може да предизвика хаос на работното място и да разцепи екипа. Търпението е добродетел, която повече хора трябва да развиват и използват. Тя ни помага да забавим темпото, да съберем повече информация, да я преработим и да преосмислим положението, когато то излиза извън контрол.

    В ситуации на конфликт между различни гледни точки търпението е това, което ни помага да съзрем невинността на другите в онези изнервящи моменти, когато искаме да стане по нашата.

    От тениса до бизнеса: Защо спортистките стават добри мениджъри Скорошно проучване на Ernst & Young сочи, че 94% от жените на високи управленски позиции са били атлети

  • Не се отклонявайте от курса
  • Вашата история може да съдържа травмиращи преживявания, разочарования и провали. Въпреки това е важно да се упорити и да не се отклонявате от пътя. Не поглеждайте назад и не се отказвайте, когато вече сте постигнали определено ниво на щастие и успех.

    Вероятно напред дебнат предизвикателства и трудни решения, но не захвърляйте положения до момента труд. Продължавайте да се борите, фокусирайте се върху целите и се заобиколете от хора, които ви подкрепят и винаги са вярвали във вас.