Ходът на Китай да ограничи Apple е развитие, от което инвеститорите се страхуват от години. Изглежда че някога недосегаемата компания сега е впримчена в нарастващото напрежение между двете световни суперсили.

От години Apple успешно преодолява безброй кризи в Китай, включително спорове за заплатите, търговско напрежение, както строгите блокировки заради Covid-19. Сега обаче ходът на Китай да забрани използването на iPhone от служители на централното правителство изплаши инвеститорите, тъй като приоритизирането на националната сигурност от страна на Пекин пред икономическите опасения изглежда застрашава компанията, пише в анализ The Wall Street Journal.

Въпреки че анализаторите не очакват това решениe да ограничи значително продажбите на Apple, това все пак е показателно за рисковете които компанията трябва да управлява в деликатните си отношения с втората по големина икономика в света.

Нови ограничения за iPhone в Китай разтърсват технологичния сектор в САЩЦените на акциите на много доставчици на Apple загубиха стойност в последните дни

"Това е притеснително", казва Дан Морган, старши портфолио мениджър в Apple Synovus Trust, цитиран от WSJ. "Китай е синоним на растеж за Apple.

Морган добавя, че би било тревожно, ако ситуацията се развие подобно на тази в индустрията за чипове, която претърпя геополитически сблъсък с търговските санкции, наложени и от двете страни.

Акциите на Apple загубиха 6% през изминалата седмица, изтривайки около 190 млрд. долара пазарна стойност, след съобщението за забраната.

Ходът на Китай да ограничи използването на iPhone идва в момент на голяма икономическа несигурност в страната. Производствената активност се свива, износът намалява, а последните данни показаха необичаен спад на потребителските цени.

Китай, Япония, Индия – какво се случва в големите азиатски икономики?Докато Япония се очаква да страда заради проблемите в Китай, перспективите пред Индия остават положителни

Досега най-разпространеното мнение беше, че в крайна сметка Китай се нуждае от Apple точно толкова, колкото Apple се нуждае от Китай.

В работата по сглобяването на iPhone и други устройства на Apple работят милиони хора в цялата страна, а инвеститорите на компанията отдавна са уверени, че най-драстичните рискове са малко вероятни. Забраната на Китай подлага на съмнение това предположение.

Ходът на Пекин идва и на фона на нарастващия национализъм сред китайските потребители, който ги тласка към местните марки.

Apple доминира на пазара на премиум смартфони в Китай след като китайската Huawei трябваше да се оттегли след западните санкции върху критичните технологии за чипове. Но миналата седмица Huawei направи изненадващо завръщане към бързите клетъчни безжични скорости, а в петък започна да продава още два модела от висок клас, които потенциално биха могли да се конкурират с iPhone15 серията, която се очаква да бъде пусната следващата седмица.

Седмичният спад на акциите в технологичния сектор тласна Уолстрийт надолу Трейдърите се отдръпнаха от Apple и Nvidia

Тези които следят компанията отблизо не виждат правителственото ограничение като сигнал за предстояща забрана на продуктите на Apple за всички потребители или даже забрана на производствената дейност, което би било катастрофално събитие за производителя на iPhone.

"Това е симптом на по-голям проблем - търговската и идеологическа война, която се води между Китай и САЩ", казва Трип Милър, управляващ партньор в Gullane Capital Partners.

Инвеститори и анализатори посочват Tesla като подобен случай. През 2021 г. Китай ограничи използването на превозни средства на Tesla от военни служители и служители на определени държавни компании. След ограничението за държавни служители, бизнесът на Tesla в Китай остана стабилен.

Опасения за лихвите и спад в акциите на Apple притиснаха Nasdaq и S&P 500Широкият индекс се понижава за трети пореден ден, а технологичният – за четвърти

Спадът на пазарната капитализация на Apple идва след година на ръст на акциите, което я превърна в първата корпорация в света с пазарна стойност над 3 трлн. долара.

Акциите ѝ са скочили с почти 50% тази година, преди новината за забраната в Китай да се появи, въпреки че продажбите на компанията намаляваха през всичките тримесечия на годината.

Китай е третият по големина пазар на Apple, осигурявайки 19% от общите приходи на компанията за 2022 г. в размер на 394 млрд. Страната е най-големия двигател в растежа на компанията. През 2021 г. бизнесът на Apple в Китай се разшири с близо 70%, далеч по-бързо от Северна и Южна Америка и Европа.

От Apple към момента не са коментирали забраната, която е била изпратена до редица служители в държавни компании, включително работници в космическата и енергийната индустрия, на които е казано да не използват iPhone по време на работа или за бизнес цели, твърдят запознати източници на WSJ. Китайските власти не са направили публични коментари по въпроса.

Приходите на Apple спадат, но бизнесът с услуги достига рекорден връхОбщите приходи от iPhone, които обикновено са основен двигател на печалбите на Apple, не достигат прогнозите на анализаторите

Някои анализатори вече предупредиха за рисковете от зависимост от Китай.

Още през 2015 г. имаше предложения компанията да премести сглобяването на един от продуктите си във Виетнам и да започне многогодишен процес на създаване на нова верига за доставки извън Китай. Висши мениджъри в компанията отхвърлиха идеята, виждайки като твърде трудно начинанието за преместване на производството извън Китай.

След пандемията обаче Apple започна да диверсифицира производството си в близки страни като Виетнам и Индия.

Защо глобалният бизнес гледа с очакване към Индия? Доводите за инвестиране в Индия са много и само се подсилват от последните геополитически промени

Корените на Apple в Китай са положени от самия главен изпълнителен директор Тим Кук, след като той се присъедини към компанията през 1998 г.

Преди пандемията Кук пътуваше редовно до Китай, за да се среща с висши служители. През март тази година той се срещна с китайския премиер Ли Цян заедно с други чуждестранни бизнес ръководители и разговаря с министъра на търговията Ван Уентао за стабилизиране на веригите за доставки, според изявление на министерството.

Apple работи за успокояване на китайското правителство по отношение на сигурността. През 2018 г. компанията започна да прехвърля iCloud акаунтите на своите потребители в Китай към сървъри, разположени в страната. Също така компанията съхранява криптиращия ключ на тези акаунти в Китай, стъпка, която разтревожи експертите по сигурността по онова време.

Apple вероятно ще води разговори зад кулисите с китайското правителство, за да разбере опасенията на правителството и да види как те могат да бъдат адресирани, казва Сяоменг Лу, директор на консултантската фирма за риск Eurasia Group, фокусирана върху геополитиката и технологиите. По думите на Лу Китай е много добър в тази игра, в която пък Тим Кук е изключително проактивен.