Южнокорейската компания SK Hynix разследва как два от чиповете ѝ за памет мистериозно са се озовали в Mate 60 Pro – новия смартфон от висок клас, пуснат на пазара от Huawei миналата седмица.

Акциите на Hynix паднаха с повече от 4% в петък, след като стана ясно, че два нейни продукта - 12-гигабайтов LPDDR5 чип и 512 GB NAND флаш памет, са открити в новия модел на китайския производител от TechInsights, базирана в Канада изследователска организация, специализирана в полупроводниците, която е разглобила такъв смартфон за анализ.

"Значението на това откритие е свързано с факта, че има ограничения върху това, което SK Hynix може да доставя в Китай", коментира пред CNN Дан Хътчесън, заместник-председател на TechInsights. "Откъде идват тези чипове? Големият въпрос е дали са били нарушени някакви закони."

Говорител на Hynix обяснява пред медията, че е наясно, че чиповете му са използвани в телефона на Huawei, като компанията е започнала да разследва казуса.

Нови ограничения за iPhone в Китай разтърсват технологичния сектор в САЩЦените на акциите на много доставчици на Apple загубиха стойност в последните дни


Hynix "вече не прави бизнес с Huawei след въвеждането на ограниченията на САЩ срещу компанията", се казва в изявлението. "SK Hynix стриктно спазва ограниченията за износ, въведени от правителството на САЩ".

Представители от индустрията заявяват, че е възможно Huawei да е закупила чиповете с памет от вторичния пазар, а не директно от производителя. Възможно е също така Huawei да е имала запаси от компоненти, натрупани преди пълното влизане в сила на ограниченията за износ от САЩ.

По-рано TechInsights разкри, че "мозъкът" на новия смартфон на Huawei се захранва от 5G чип Kirin 9000s, произведен от водещия китайски производител на чипове Semiconductor Manufacturing International Corporation, по-известен като SMIC.

Компанията все още проучва Mate 60 Pro и не изключва възможността да открие още компоненти, произведени от доставчици, обект на търговските санкции на САЩ. Досега тя е установила, че повечето от компонентите на телефона са предоставени от китайски доставчици.

Анализатори твърдят, че новият модел е голям пробив за Китай, който се сблъсква с ограниченията на Съединените щати за достъп до модерни технологии.

Китай готви инвестиция от $41 млрд. в полупроводниковата си индустрияЕдна от основните области, към които ще бъдат насочени парите, е оборудването за производство на чипове


Развитието на ситуацията мотивира двама американски конгресмени - Майк Галахър и Майкъл Маккол, да призоват Белия дом, който търси повече информация за смартфона, да ограничи допълнително износа на технологии към китайски компании.

Huawei и SMIC не са отговорили на запитванията за коментар.

През 2019 г. правителството на САЩ забрани на американски компании да продават софтуер и оборудване на Huawei. То също така ограничи възможността международни производители на чипове, използващи технологии, произведени в САЩ, да работят с компанията. Ето защо четири години по-късно пускането на пазара на Mate 60 Pro миналата седмица шокира експертите от бранша, които не разбират как Huawei, чието седалище е в Шънджън, има възможност да произвежда толкова усъвършенстван смартфон след мащабните усилия на САЩ да ограничат достъпа на Китай до чуждестранни технологии за чипове.